Overheid wil af van belang in Hoogovens

De overheid wil haar belang van 13 procent in het staalconcern Hoogovens verkopen. Het aandelenpakket is momenteel ruim een half miljard gulden waard.

Dit is vanochtend door verschillende bronnen bevestigd. Een woordvoerder van Hoogovens, dat gisteren bekendmaakte met branchegenoot British Steel te fuseren, noemde in een reactie een dergelijke stap van de overheid ,,niet meer dan logisch''. ,,Ik kan me heel goed voorstellen dat zoiets gebeurt, want wat moet de overheid met een belang in zo'n internationaal concern?'' Insiders gaan ervan uit dat de overheid haar belang in het najaar zal verkopen, wanneer de fusie definitief wordt. ,,De afgelopen dagen is er voor besprekingen met de overheid over haar belang nog geen gelegenheid geweest'', aldus de zegsman van Hoogovens. Wel is al duidelijk dat de twee commissarissen die door de overheid zijn aangewezen geen rol in de nieuwe combinatie krijgen.

Als gevolg van de krachtenbundeling met British Steel loopt het belang van de overheid terug tot circa 4 procent. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken is het overheidsbelang een direct gevolg van steunoperaties en milieu-investeringen, zoals die ,,tot het midden van de jaren tachtig gebruikelijk waren''. Op concrete verkoopplannen wilde EZ niet ingaan.

Aandeelhouders van Hoogovens krijgen, dankzij een premie, een belang van 38,3 procent in de nieuwe combinatie met British Steel, terwijl de marktwaarde in de aanloop tot de fusie lager was. De koers daalde vanochtend 2,5 procent tot 44,55 euro.

HOOGOVENS: pagina 15

    • Erik van der Walle