Organisatie EK2000 krijgt van justitie gegevens vandalen

Justitie uit landen die deelnemen aan het Europees kampioenschap (EK) voetbal gaan persoonsgegevens van voetbalvandalen verstrekken aan de organisatie van het EK, dat komend jaar in Nederland en België wordt gehouden. Op deze manier kan de organisatie stadionverboden opleggen en mogelijke relschoppers in de gaten gehouden.

Dit is een van de maatregelen van politie en justitie om het EK zo goed mogelijk te laten verlopen. ,,De tolerantiegrenzen zullen zeer laag zijn'', zei H. Moraal, coördinerend hoofdofficier van justitie voor het EK gisteren in Den Haag. Zo moeten rellen als tijdens het wereldkampioenschap in Frankrijk vorig jaar en na de huldiging van Feyenoord een maand geleden worden voorkomen.

Burgemeesters van de steden waar de wedstrijden plaatsvinden krijgen de mogelijkheid groepen relschoppers voor korte tijd vast te houden.

Een wetsvoorstel waarin deze `bestuurlijke ophouding' wordt geregeld is voor advies naar de Raad van State gestuurd.

Een burgemeester kan ordeverstoorders maximaal twaalf uur vastzetten. De plaats van vastzetting hoeft niet per se een cel te zijn, mensen kunnen ook onmiddellijk naar het stadion worden gebracht. Rechters zullen zo veel mogelijk de plaatsen bezoeken waar mensen worden opgehouden, zodat een beroep tegen de ophouding door de arrestanten direct mogelijk is. Justitie is van plan voetbalvandalen die tot aan het kampioenschap worden opgepakt hun straf te laten uitzitten tijdens het EK.

Politie en justitie benadrukken dat hun optreden met ,,enige terughoudendheid'' zal plaatsvinden. ,,Het moet immers een voetbalfeest worden'', zei Moraal. Maar als dat nodig is zal er snel en streng worden opgetreden. ,,Dan vragen mensen: dat doe je anders toch ook niet zo streng? Nee, maar het is ook niet altijd EK2000.''