Nog geen verbetering Japanse economie

De Japanse recessie stabiliseert maar voorlopig is er nog geen zicht op duidelijke verbetering. Dit blijkt uit het laatste maandrapport van het Japanse Economisch Planbureau (EPA) dat vandaag is gepubliceerd.

Zwak punt van de economie blijft de lage particuliere consumptie die voorlopig onder druk blijft staan door verlaging van inkomens en stijgende werkloosheid. Zorgen over verdere stijging van de werkloosheid heeft inmiddels de roep om weer nieuwe stimuleringsmaatregelen losgemaakt, nadat afgelopen herfst het grootste pakket ooit werd afgekondigd. In zijn algemene beschrijving van de conjunctuur heeft het EPA het ,,tot stilstand komen van de daling van de afgelopen drie maanden nu vervangen door een ,,horizontale beweging''.

(Hans van der Lugt, Tokio)