`Nieuwe scalp dioxine'

Zijn timing deugt niet, zeggen critici over het opstappen van Apotheker als minister van Landbouw. En inderdaad, opstappen wegens de varkens als de kippen het wereldnieuws domineren, is iets dat buitenlandse media maar moeilijk kunnen begrijpen.

Neem de BBC. ,,Het dioxineschandaal in België heeft elders een nieuwe politieke `scalp' gevergd'', staat er op de Internetsite van The Beeb te lezen. ,,De Nederlandse minister van Volksgezondheid, Haijo Apotheker, is afgetreden nadat werd onthuld dat zijn ministerie al een maand wist van de besmettingskwestie in België.''

Volgens de BBC deed de kritiek op Apotheker, die de Nederlandse consumenten maar niet gerust wilde stellen, hem de das om. Wat het verband is met de varkens, daar weet de BBC ook wel raad mee: ,,Niets is aan de besmetting gedaan, totdat vorige week meer dan driehonderd varkensboerderijen in Holland werden gesloten.''

De BBC is niet de enige die door Apotheker in verwarring is gebracht. Ook CNN, het Britse dagblad The Independent en verder alle media die hun berichten hebben betrokken van het persbureau Reuters, menen dat Apotheker het slachtoffer is van de dioxine-kwestie en zijn staatssecretaris ,,Geesje Faver'' in zijn val heeft meegenomen.

Het was de oppositie, volgens Reuters, die de Nederlandse landbouwminister zo hard heeft aangevallen dat hij zijn ontslag wel aan moest bieden. En niet alleen de oppositie, ook de media hebben zware druk uitgeoefend op minister Apotheker en staatssecretaris Faber om af te treden.