Microsoft in rechtszaal in het nauw

Microsoft heeft geprobeerd IBM te dwingen zijn ontwikkeling van een eigen besturingsprogramma te staken. Ook rekende Microsoft het bedrijf meer dan andere bedrijven voor het in licentie nemen van Windows op pc's.

Dat bleek gisteren in de rechtszaal in Washington in een van de meest vernietigende getuigenverklaringen tot nu toe in het anti-mededingingsproces tegen Microsoft. Garry Norris van IBM schilderde de slechte verhouding tussen Microsoft en IBM en ageerde fel tegen de methodes die het softwarebedrijf van Bill Gates hanteert.

Microsoft wordt aangeklaagd door de Amerikaanse overheid en negentien staten wegens misbruik van zijn dominante positie op het gebied van besturingssoftware (Windows).

Ook wordt het bedrijf beschuldigd die monopoliepositie uit te breiden naar Internetbrowsers. Het proces, dat in oktober begon, is vorige week hervat na drie maanden onderbreking.

Norris verklaarde dat Microsoft na de overname van Lotus door IBM in 1995 zo beducht was voor de concurrent dat het intimiderend optrad tegen IBM. Ook dreigde Microsoft Windows 95 niet te leveren aan IBM. Pas vijftien minuten voor het officieel uitbrengen van Windows 95 in augustus 1995 kreeg IBM de beschikking over de code, die nodig is om het besturingsprogramma op pc's te zetten. Die late levering heeft IBM in elk geval miljoenen dollars in verkopen gekost, al is het exacte bedrag onmogelijk te becijferen. Volgens Norris miste IBM door de tegenwerking van Microsoft de eerste golf kopers, de schoolgaande groep consumenten, en had het bedrijf tot Kerstmis een achterstand.

Microsoft dreigde IBM destijds de gewone winkelprijs voor Windows 95 te laten betalen als het niet ophield producten te leveren die concurreren met die van Microsoft. Het bedrijf van Gates gebruikte ook vertragingstactieken om IBM het leven zuur te maken. Volgens ProComp, een lobbygroep van anti-Microsoftbedrijven, zijn het de duidelijkste voorbeelden van ,,Microsofts pogingen om de gehele softwaremarkt te domineren, net zoals het ook de markt voor besturingsprogramma's heeft gemonopoliseerd.''

Microsoft rekent alle computerproducenten royalty's voor het standaard installeren van Windows op pc's. Gebleken is dat `vrienden' van Microsoft minder betalen dan bedrijven die `lastig' zijn. Zo is Dell een vriendschappelijk gezind bedrijf, maar Gateway en IBM liggen dwars. Microsoft laat die bedrijven dus meer betalen. Ook Compaq was even lastig toen het in 1996 het icoontje van Netscape Navigator op het scherm wilde plaatsen. Maar na dreigementen van Microsoft gaf Compaq toe en daardoor heeft het weer een goede verhouding met Microsoft. Deze feiten waren al eerder bekend, maar tot nu toe was geen enkel bedrijf in de rechtszaal bereid open kaart te spelen. Maar nu blijkt dat de rechtszaak zich ongunstig ontwikkelt voor Microsoft zijn bedrijven meer geneigd zich uit te spreken.

Analisten beschouwen de praktijken van Microsoft als voorbeelden van monopolistisch gedrag dat tot doel heeft de concurrentie te dwarsbomen. Bovendien schaadt het de consument omdat die meer betaalt voor bepaalde producten. Op de langere termijn wordt productvernieuwing daardoor in de kiem gesmoord.

Microsoft ontkent dat het IBM op die manier onder druk heeft gezet. Topman Steven Ballmer sprak gisteren de verklaringen van IBM expliciet tegen.