Megawati koerst af op overwinning

De Strijdende Democratische Partij van Indonesië, aangevoerd door Megawati Soekarnoputri, lijkt volgens de eerste, zeer voorlopige uitslagen van de gisteren gehouden parlementsverkiezingen af te stevenen op een grote overwinning.

Een van Megawati's adviseurs zei dat zijn partij op basis van de huidige stand 40 procent van de stemmen zou krijgen. Als tweede partij zou de Partij van het Nationale Ontwaken (PKB) van moslimleider Abdurrahman Wahid uit de bus komen. Derde zou de huidige regeringspartij Golkar worden, en op de vierde plaats de islamitische Verenigde Ontwikkelingspartij (PPP). Amien Rais, aanvoerder van de Nationale Mandaatpartij (PAN), zou blijven steken op een vijfde plaats.

Waarnemers waarschuwen echter dat de uitkomst nog steeds ongewis is omdat nog maar een fractie van de stemmen is geteld. Andi Mallarangeng, lid van de nationale verkiezingscommissie, zei vanmiddag op een persconferentie dat de einduitslag van de verkiezingen nog enige tijd op zich kan laten wachten. In de meeste dorpen gebeurt het tellen van de stemmen handmatig. Er waren gisteren zo'n 320.000 stemlokalen opgesteld voor de ruim 130 miljoen kiesgerechtigde burgers, van wie er zich ongeveer 112 miljoen hadden laten registeren als stemmer.

De voorlopige verkiezingsuitslag heeft tot een euforische reactie geleid op de financiële markten: de waarde van de roepia steeg met vijf procent tot ongeveer 3.800 roepia tegen een gulden. Prijzen voor aandelen op de beurs van Jakarta schoten 12 procent omhoog, waardoor de index uitkwam op 688 punten, hetzelfde niveau als aan het begin van de economische crisis in augustus 1997. Het Internationaal Monetair Fonds maakte daarbij bekend dat het goedkeuring heeft verleend aan een lening van 450 miljoen dollar aan Indonesië.

President Habibie heeft verklaard dat hij er op basis van de voorlopige uitslagen vanuit gaat dat geen van de deelnemende partijen in het parlement de absolute meerderheid zal verkrijgen.