INSALATA DI PATATE E POLIPO

Wij gaan nog even door met zowel de aardappelsalades als de octopus. Deze Italiaanse combinatie van aardappels en octopus kreeg ik eens geserveerd in een kleine eetgelegenheid langs een strandje van de Italiaanse Rivièra, waar het geluid van de golven die op het kiezelstrand slaan, je na het eten heerlijk in slaap wiegt. Italianen eten 's zomers vaak zo'n lauwwarme salade van aardappels en octopus als primo piatto – de eerste gang van de maaltijd. Het is een uitzonderlijk lekker gerecht, vooral voor wie zijn hart ooit verpand heeft aan dat kalfje van de zeebodem zoals octopus ook wel genoemd wordt vanwege zijn malse vlees; mits dat natuurijk goed gekookt is want de kooktijd luistert tamelijk nauw bij deze achtarm onder de inktvisachtigen.

Bereiding: Snijd de aardappels overlangs doormidden en vervolgens overdwars in plakjes van 1 cm dik. Kook de aardappels in kokend en gezouten water gaar, giet ze af en doe ze over in een ruime, niet te diepe serveerschaal. Wie de octopus ruim van tevoren heeft gekookt, warmt het in stukken gesneden vlees even op door het kookwater van de aardappels bij het afgieten op te vangen in een pannetje en daar de octopus kort in door te warmen. Giet de wijn over de plakjes aardappel en laat ze daarin even trekken. Doe vervolgens de afgegoten stukjes lauwwarme octopus bij de aardappels. Sprenkel de olijfolie en vervolgens het citroensap over de salade en bestrooi het geheel met peterselie, zout en zwarte peper naar wens – en voor wie er van houdt een frutseltje grofgemalen gedroogde cayennepeper. Schep de salade snel en luchtigjes om en serveer hem direct. Lauwwarm gegeten smaakt octopus het best. Natuurlijk kan deze salade ook heel goed op kamertemperatuur worden gegeten, maar nimmer ijskoud want dat doet afbreuk aan de fijne smaak van de octopus.