India en Pakistan gaan praten over strijd in Kashmir

India is bereid zaterdag in New Delhi te praten met de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Sartaj Aziz. Dat heeft de Indiase regering vanochtend bekend gemaakt. Afgelopen weekeinde nog verwierp New Delhi een voorstel van Pakistan om te praten over vermindering van de spanningen in de betwiste regio Kashmir, waar sinds een maand een bijna-oorlog woedt tussen het Indiase leger en honderden islamitische strijders die volgens India enkele hoogvlaktes in Indiaas Kashmir hebben bezet.

India heeft Islamabad laten weten dat het alleen wil praten over de ,,infiltratie'' van de militanten, die volgens India uit Pakistan en Afghanistan afkomstig zijn, en worden ondersteund door het Pakistaanse leger. De Indiase premier Vajpayee waarschuwde Pakistan gisteren al in een tv-toespraak dat Islamabad zijn ,,agressie'' in Kashmir ,,ongedaan'' moet maken om te voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt. Vajpayee beschuldigde Pakistan ervan soldaten en guerrillastrijders te hebben gestuurd ,,om ons land te bezetten''. ,,Geen enkele regering tolereert zo'n inval – wij zeker niet'', zei Vajpayee, die de Indiase bevolking voor het eerst toesprak sinds de crisis in Kashmir een maand geleden in volle hevigheid uitbrak.

In Islamabad beschuldigde een Pakistaanse regeringswoordvoerder India ervan ,,op oorlogspad'' te zijn. ,,Wij hebben aangeboden te praten over vermindering van de spanningen, zij hebben het afgewezen'', zei hij gisteren, voordat New Delhi minister Aziz had uitgenodigd voor komende zaterdag.

Terwijl de retoriek tussen India en Pakistan met de dag feller wordt, gaat de strijd in het noorden van India volop verder. Gisteren zette India zijn Franse Mirage-gevechtsvliegtuigen in om de stellingen in de bergen rondom Kargil te bombarderen. Op verschillende plaatsen langs de bestandslijn voerden grenstroepen van India en Pakistan opnieuw hevige artilleriebeschietingen uit.