Hussein `schreef brief vol lasterpraat'

De Jordaanse prins Hassan heeft voor het eerst erkend dat hij geschokt was over de manier waarop zijn overleden broer, koning Hussein, hem vlak voor zijn dood als kroonprins opzij zette.

Hassan (51) was meer dan 34 jaar troonopvolger. Maar twaalf dagen voor zijn overlijden op 7 februari schreef Hussein zijn broer een brief waarin hij hem ervan beschuldigde te proberen de macht te grijpen, onder andere door vertrouwelingen van de koning in het leger terzijde te schuiven. Hussein verving tegelijkertijd Hassan als kroonprins door zijn eigen oudste zoon Abdallah – die nu koning is.

,,Wat me kwetste was niet de wijziging in de lijn van opvolging, maar eerder de manier waarop deze werd uitgevoerd – die volledig ongerechtvaardigd was en eenvoudig neerkwam op een beledigende brief vol lasterpraat'', zo zei Hasan in een vraaggesprek met het Saoedische blad Al-Majalla. Maar ,,misschien deed hij wat hij deed als gevolg van zijn dodelijke ziekte''.

In het vraaggesprek, dat twee weken geleden werd afgenomen maar deze week in het in Londen gevestigde, Arabisch-talige weekblad werd gepubliceerd, ontkende Hassan dat hij ooit heeft geprobeerd Hussein ten val te brengen. De Hashemieten – de Jordaanse koninklijke familie – hebben ,,tijdens hun heerschappij nooit familie-coups meegemaakt'', zei hij.

Hassan zei dat hij nooit kroonprins had willen worden, maar die positie in 1965 had geaccepteerd omdat Abdallah nog maar drie jaar oud was en zijn broer Mohammed uit de buurt van de troon wilde blijven. Over zijn eigen plannen zei hij dat hij een lange vakantie wilde nemen, zijn memoires schrijven en een intellectuele rol spelen in Arabische en internationale fora. (AP)