Hockeyers op verkenning in Australisch lustoord

Ter voorbereiding op het toernooi om de Champions Trophy, dat donderdag in het Australische Brisbane begint, heeft de Nederlandse hockeyselectie zich van de buitenwereld afgesloten. ,,Wat je noemt een paradijs.''

Sunshine State luidt de slogan waarmee Queensland zichzelf aanprijst in de vakantiefolders. Groot was dan ook de verbazing van Maurits Hendriks toen hij afgelopen zaterdag neerstreek aan de Australische oostkust. De bondscoach van de hockeymannen was net uit het vliegtuig gestapt toen hij zijn eerste training meteen kon annuleren. ,,Het hoosde zo ongelooflijk hard dat we van het veld gespoeld waren.''

Het zat Hendriks en zijn hockeyers toch al niet mee in de aanloop naar het toernooi om de Champions Trophy, dat donderdag in het Australische Brisbane begint. Wegens een vertraging op Schiphol miste de selectie woensdag in Londen de overstap op de vlucht naar Australië. Gevolg: ruim een dag wachten. Hendriks: ,,Stonden we daar midden in de nacht op Heathrow: jasje-dasje en niets omhanden.'' Om de tijd te doden bezocht de nationale ploeg na een korte nachtrust de musical West Side Story. ,,Altijd goed'', weet Hendriks.

Dat geldt zeker voor de omgeving waar de wereld- en olympisch kampioen sinds zaterdag bivakkeert, de Gold Coast. De lommerrijke streek in de subtropische zuidpunt van Queensland staat bekend als de `bloemenriviera' van Australië. Surfers Paradise, een idyllisch oord waar stoere plankzeilers en bedaarde oudjes het straatbeeld bepalen, is de belangrijkste trekpleister van de regio. De temperatuur zakt er zelden beneden de twintig graden. Even verderop, in het al even comfortabele Broadbeach, hebben de hockeyers hun intrek genomen in een luxueus hotel. ,,Wat je noemt een paradijs'', glimlacht aanvaller Marten Eikelboom.

Met de keuze voor de Gold Coast, een vondst van Hendriks' voorganger Roelant Oltmans, nemen de hockeyers een voorschot op de rekening. Volgend jaar september, wanneer Oranje de olympische titel verdedigt in Sydney, strijkt de ploeg acht dagen voor het begin van de Spelen neer in Broadbeach. In januari heeft Hendriks er een trainingsstage belegd. ,,Omdat hier exact dezelfde klimatologische omstandigheden heersen als straks in Sydney, en we daar niet verrast willen worden'', verklaart Hendriks.

Trainen doen de hockeyers op het Gold Coast Hockey Centre, in het nabijgelegen Southport. Gisteren werd daar in de laatste oefenwedstrijd voor de strijd om de Champions Trophy met 5-1 gewonnen van het hockeyteam van Queensland Academy of Sports, een regionale selectie met twee Australische oud-internationals in de gelederen.

Behalve klimatologische overwegingen heeft Hendriks nog een goede reden om volgend jaar twee keer zijn tenten op te slaan in de Gold Coast: in Southport ligt exact hetzelfde kunstgrasveld als waar volgend jaar in Sydney op wordt gespeeld. Tenminste, dat is de algemene verwachting. Hendriks had gehoopt voor 1 juni uitsluitsel te krijgen van de internationale hockeybond (FIH), maar de bondscoach heeft nog niets vernomen vanuit het hoofdkantoor van de FIH in Brussel. ,,Terwijl het zo langzamerhand wel eens tijd begint te worden.''

Mede op voorspraak van Hendriks wil de Nederlandse hockeybond (KNHB) zo snel mogelijk in eigen land eenzelfde mat aanleggen, afkomstig van de Australische firma Balsam. Want tophockey draait om heel kleine details en toevalligheden wenst Hendriks op voorhand uit te bannen. ,,Het slaan van de bal vergt op deze ondergrond meer nauwkeurigheid bijvoorbeeld. Voor je het weet sla je in het veld'', zegt Hendriks op docerende toon.

`Flatsen' gaat de hockeyers daarentegen goed af in Southport. Het vegen van de bal zonder hoge achterzwaai, een specialiteit van verdedigers, is dan ook een veelbeoefende bezigheid. ,,De lange slagen moet je beheersen op dit veld. Anders ben je gezien'', aldus Hendriks.

Zo verknocht aan de traingsfaciliteiten in Gold Coast is Hendriks inmiddels dat hij bij de eigenaar van het lustoord, Hockey Gold Coast, exclusiviteit heeft bedongen. ,,Want ik wil daar straks niet plotseling met drie concurrenten worden geconfronteerd. Wij zijn nu al wakker, de rest volgt begin volgend jaar.''

De uitgekiende voorbereiding op de Olympische Spelen komt voor rekening van de hockeybond, waar de sectie topsport 3,1 miljoen gulden te besteden heeft. Bondscoach Hendriks beseft dat hij zich in een luxe-positie bevindt. ,,Al heeft zelfs ons budget grenzen. Ik kan niet zeggen: ik huur een helikopter en vlieg hiervandaan naar Sydney.''