Emoties bij herdenking

Ontroerd legde Stanley Menzo gisteren een bosje rozen bij het monument in Amsterdam voor de 176 slachtoffers van de vliegramp met het SLM-toestel op 7 juni 1989. Ook de bij Ajax teruggekeerde doelman ontbreekt nimmer bij de herdenking in de wetenschap dat ook hij in het vliegtuig had kunnen zitten. Menzo moest op het laatste moment afzeggen voor de toernee van het Kleurrijk Elftal door Suriname. ,,Ik heb niets meer aan mijn leven als ik me dagelijks zou afvragen waarom ik niet in dat toestel zat en talrijke vrienden van mij wel'', zei Menzo. ,,Maar ik kan me niet voorstellen hoe de nabestaanden dit leed kunnen verdragen.''

Willy Linger huilt nog dagelijks om het verlies van zijn zoon Ortwin. Tien jaar geleden was de destijds 21-jarige Ortwin Linger profvoetballer bij Haarlem. ,,En Ortwin zou het zeker verder hebben geschopt als hij niet op die fatale vlucht had gezeten'', vertelde zijn vader. ,,Nadat hij was uitgenodigd voor het Kleurrijk elftal zei Ortwin: `Willy, ik ben één van de uitverkorenen'. Trots deed ik Ortwin uitgeleide op Schiphol.''

Na het bericht dat het toestel van de SLM vlakbij vliegveld Zanderij in Paramaribo was neergestort koesterde Linger sr. nog een sprankje hoop. ,,We hoorden dat Ortwin in het ziekenhuis op de intensive care lag. Drie dagen na de ramp is Ortwin overleden en mijn gezin belandde in één klap van de hemel in de hel. Je leert te leven met het verdriet, maar de pijn zal nooit verdwijnen.''