Contra-expertise bevestigt fout Pantani

De contra-expertise van de bloedmonsters van Marco Pantani heeft gisteren bevestigd dat de hematocrietwaarde van de wielrenner boven de toelaatbare waarde van 50 procent lag. Pantani kreeg zaterdag in de Ronde van Italië om gezondheidsredenen een startverbod opgelegd. Een hoge hematocrietwaarde suggereert het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO.

Pantani zei zaterdag niet te begrijpen hoe de hematocrietwaarde naar 52 procent was gestegen. Zijn Italiaanse begeleiders verwezen naar de hoge ligging van de Dolomieten en het warme weer in dit gebergte. Door zijn hoge hematocrietwaarde mag Pantani gedurende twee weken niet aan wielerwedstrijden deelnemen. Over dertien dagen wordt zijn bloed weer gecontroleerd. Wanneer de waarde onder de vijftig procent blijft, mag Pantani weer gaan koersen.

Bestuurders van de internationale wielrenunie (UCI) krijgen volgende week bezoek van de Limburgse dopingdeskundige G. Costongs. Deze scheikundige is verbonden aan een laboratorium in het Duitse Mönchengladbach. Costongs zegt een methode te hebben gevonden om het injecteren van EPO aan te tonen. Tot dusverre hanteert de UCI een indirecte controle, door het meten van de hematocrietwaarde, om het eiwithormoon op te sporen.

Volgens Costongs is EPO inderdaad niet aan te tonen maar het gebruik ervan is volgens zijn onderzoeksmethode wel aantoonbaar. Bij het onderzoek is van belang hoeveel onrijpe cellen zich in de bloedstaal bevinden. ,,Mensen die geen EPO injecteren hebben 17 tot 27 procent onrijpe cellen. Bij mensen die wel EPO injecteren stijgt het percentage naar tachtig tot negentig procent. Wie met spuiten ophoudt, ziet het aantal onrijpe bloedcellen onder de tien procent dalen omdat de lichaamseigen aanmaak grotendeels wordt uitgeschakeld.''

Costongs benadrukt dat door zijn onderzoeksmethode het gemanipuleer met EPO verleden tijd zal zijn. Tot dusverre konden sporters hun hematocrietwaarde ongestraft laten oplopen tot 49 procent, vlak onder het toegestane maximum van vijftig procent. ,,Mijn methode is alleen niet steekhoudend bij mensen met bloedarmoede. Maar ik ga ervan uit dat topsporters geen bloedarmoede hebben'', zegt Costongs.

De Italiaanse wielerploeg Polti zal niet meedoen aan de Tour de France als Richard Virenque niet mag starten. De Franse wielrenner wordt verdacht van gebruik van doping. Zijn landgenoot Laurent Jalabert liet gisteren weten niet te zullen deelnemen aan de Tour.