Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Boer verdelgt eigen gemanipuleerd gewas

De eerste Britse boer die een complete akker genetisch gemanipuleerd (GM) gewas verbouwde, heeft die akker met onkruidverdelger verwoest.

Captain Fred Barker, een boer in het graafschap Wiltshire, zei ,,met spijt'' te hebben gehandeld in opdracht van de stichting waarin zijn landbouwbedrijf is ondergebracht. De bestuursleden zijn tegen de omstreden technologie en vreesden dat het overwaaien van GM-zaden en -stuifmeel omliggende akkers hun biologisch-dynamische status zou ontnemen. Het gewas, een halve hectare raapzaad, was twee maanden geleden gezaaid.

Barkers akker was het eerste Britse experiment met een hele akker gemanipuleerde planten en is medegefinancierd door de Britse overheid. Tot nu toe ging het om veel kleinere proeftuinen. Het raapzaad was ontwikkeld door AgrEvo, een biotechnologiebedrijf, en niet bestemd voor de handel maar ,,om meer gegevens te verzamelen'', aldus een woordvoerder. Het bedrijf heeft nog zes andere projecten gepland.

,,Er zijn mensen die alles in het werk stellen om te voorkomen dat de overheid zulke experimenten kan uitvoeren'', aldus Jeff Rook, staatssecretaris van Landbouw. Premier Blair, die eerder heeft gezegd een voorstander te zijn van GM, stelde dit weekeinde zijn standpunt bij. ,,Er wordt gezegd dat wij GM aanmoedigen. Ik wil alleen maar aanmoedigen dat we er onbevooroordeeld tegen aan moeten kijken'', aldus Blair. Zijn koerswijziging komt een week nadat Charles – kroonprins en biodynamisch boer – zich krachtig verzette tegen grootschalige GM-experimenten in de open lucht. Volgens opiniepeilingen zijn Britten in meerderheid tegen GM, `Frankenstein Food' in de volksmond. Supermarkten hebben producten waarin GM-soya en -tomaten zijn verwerkt uit de schappen gehaald.