Automatiseerder Multihouse op winst

Multihouse, het automatiseringsbedrijf dat medio 1997 van de ondergang werd gered door branchegenoot Sanderink, heeft het afgelopen jaar een winst behaald van zeven miljoen gulden. In 1997 leed Multihouse een verlies van 1,1 miljoen gulden.

Financieel directeur R. Bulters rekent erop dat Multihouse ook dit jaar winst zal maken, hoewel hij niet verwacht dat Multihouse de stijgende lijn van het afgelopen jaar zal kunnen voortzetten. ,,Het zou me verbazen als dit jaar weer zo goed is'', aldus Bulters. ,,De markt is niet zo booming.''

Sanderink, voor 90 procent aandeelhouder van Multihouse, heeft in het afgelopen jaar de verkoop van computers en andere apparatuur ondergebracht bij de nieuwe dochteronderneming. Volgens Bulters betreft het licht winstgevende activiteiten ter waarde van vijf tot tien miljoen gulden.

De omzet van Multihouse is in 1998 gegroeid met 10,9 miljoen naar 70 miljoen gulden. Daarmee vertegenwoordigt Multihouse omstreeks 20 procent van de totale omzet van de Sanderink Groep. Met de overname van Multihouse, voor 70 cent per aandeel, heeft Sanderink voor 41 miljoen gulden aan compensabele verliezen binnengehaald. Het aandeel Multihouse noteerde vanmorgen 60 eurocent hoger op 2,60.

Het aantal werknemers van Multihouse is in het afgelopen jaar gegroeid van 145 naar 207 mensen. De omzet uit de verkoop van computers (de zogeheten hardwareactiviteiten) nam toe tot 42,9 miljoen gulden.

De omzet uit dienstverlening daalde van 24,7 naar 21,9 miljoen gulden. De omzet uit service en onderhoud nam licht af tot 4,3 miljoen gulden.

De omzet uit licenties van softwarepakketten verdubbelde bijna tot een miljoen gulden.