Wilhelmina en Hamlet delen de publieksprijs

Marieke Heebink en Lucas van den Eynde zijn dit jaar de winnaars van de Theo d'Or en de Louis d'Or, de belangrijkste toneelprijzen van Nederland. De publieksprijs van 100.000 gulden moet worden gedeeld door Hamlet van het Nationale Toneel en de vrije productie Wilhelmina; Je Maintiendrai van Impresariaat Jacques Senf.

Marieke Heebink, die al voor de vierde keer genomineerd was voor de Theo d'Or, ontving deze prijs voor de beste actrice van het afgelopen seizoen voor haar hoofdrol in Een ideale vrouw van Toneelgroep Amsterdam. Tijdens de uitreiking, gisteravond in het Theater aan de Parade in Den Bosch, droeg ze de prijs op aan haar moeder die 27 jaar geleden overleed: ,,Lieve mamma, het gaat goed met mij, hoor.'' De andere genomineerden waren Sylvia Poorta en Marjon Brandsma.

Lucas van den Eynde werd bekroond voor zijn rol in De Cocu Magnifique bij het Toneelhuis in Antwerpen. Zijn enige concurrent was Gijs Scholten van Asschat, die de titelrol in Hamlet speelde. De prijzen voor de beste bijrollen gingen naar Sien Eggers (De Cocu Magnifique) en Paul Hoes (Jefta). Het Onafhankelijk Toneel kreeg de Prosceniumprijs, vooral voor De woudduivel van Tsjechov, en theater Ibycus won de Hans Snoekprijs voor de jeugdvoorstelling De tolbrug.

De twee winnaars van de publieksprijs, door de AVRO geadopteerd nadat de sponsor Gouden Gids zich terugtrok, oogstten hetzelfde rapportcijfer tot op het laatste cijfer achter de komma: 8,6333. Tijdens de rechtstreekse tv-uitzending van de uitreiking lieten de acteurs Hans Kersting, Trudy de Jong en Pierre Bokma demonstratief weten, dat Anne-Wil Blankers naar hun mening ten onrechte niet was genomineerd voor haar hoofdrol in Wilhelmina.