Vier Tony's voor de `Handelsreiziger'

De Britse actrice Judi Dench heeft zondag in New York de prestigieuze Tony Award gewonnen voor beste actrice. Ze kreeg de onderscheiding voor haar rol in het toneelstuk Amy's View, dat dit seizoen ook in Nederland werd gespeeld met in de hoofdrol Ingeborg Elzevier. Dench ontving eerder dit jaar een Oscar voor haar (bij)rol in de film Shakespeare in Love.

De uitreiking van de Tony Awards, de belangrijkse Amerikaanse theaterprijs, werd door ongeveer zeven miljoen Amerikanen op televisie bekeken. De ceremonie was ook een succes voor Death of a Salesman (`Dood van een Handelsreiziger'), dat momenteel weer op Broadway is te zien. Het toneelstuk van Arthur Miller kreeg in vier categorieën Tony's toegekend, waaronder die voor Beste Acteur (Brian Dennehy). Miller (83) zelf kreeg een speciale Tony Award die zijn gehele oeuvre eert. Bij het in ontvangst nemen van de prijs zei Miller, dat Death of a Salesman, als het nu geschreven was, te duur zou zijn gevonden om op Broadway geproduceerd te worden. Death of a Salesman zal in ieder geval ook nog in Londen, en waarschijnlijk ook in Parijs en Dublin te zien zijn. De prijs voor het beste toneelstuk ging naar Side Man, over een jazzmuzikant, en die voor de best musical naar Fosse, bestaande uit dansnummers van Bob Fosse. Martin Short won de Tony voor de beste acteur in een musical (Little Me). (Reuters)