Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De uitslag van een Nipo-enquête over het vertrouwen van de Nederlander in het Europees Parlement en een reportage uit Indonesië over verkiezingen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Waarom stemmen voor Europa? Thema-avond over de Europese verkiezingen met een debat tussen schrijver Cees Nooteboom, NRC-essayist Bas Heijne, emeritus hoogleraar Kees Fens en minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen over de gevolgen van een toenemende Europese integratie. Verder een lijsttrekkersdebat met Max van den Berg (PvdA), Hanja Maij-Weggen (CDA), Jan Kees Wiebenga (VVD), Lousewies van der Laan (D66) en Joost Lagendijk (GroenLinks). Ned.3, 19.27-22.00 & 23.00-23.28u.

Nova. De laatste ontwikkelingen in de Kosovo-crisis en een dubbelinterview over de verkiezingen voor het Europees Parlement met de regeringsleiders Tony Blair en Wim Kok. Ned.3, 22.33-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Gorilla report. Week van de gorilla met reportages over de bescherming van de gorilla en de rol van het WNF. Ned.2, 19.00-19.28u.

Reputations. Portret van Eamon de Valera, voormalig IRA-leider, wiens bittere gevecht voor onafhankelijkheid een wrede burgeroorlog tot gevolg had. Met nadruk op de tegenstrijdigheden van deze man. BBC2, 22.30-23.20u.

Omnibus. Over de verbouwing van de Reichstag in Berlijn door architect Norman Foster. BBC1, 23.45-0.35u.

MUZIEK

Cardiff Singer of the World. Jonge opera- en liederenzangers strijden om de titel `Cardiff Singer of the World 99'. De hele week zullen 25 zangers en zangeressen optreden voor publiek en een deskundige jury bestaande uit Joan Sutherland, Eve Randova, Carol Bergonzi en Sherill Milnes. BBC2, 19.45-20.30u.

Little Jimmy Scott: Een pijnlijk mooie stem. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.28-0.18u.

KUNST

Rembrandt by himself. Portret van de schilder die door middel van zijn zelfportretten een unieke visuele autobiografie creëerde. Profile of the artist who created a unique pictorial autobiography through his self-portraits. Met o.a. bijdragen van projectleider van het prestigieuze Rembrandt Research Project Ernst van de Wetering en de Amerikaanse schilder Chuck Close. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

. The Killing Fields (Roland Joffé, 1984, Eng.). Op de sentimentele ontknoping na realistische en indrukwekkende reconstructie van de terreur van de Rode Khmer. Amerikaanse journalist (Sam Waterston) gaat op zoek naar zijn wegens collaboratie en het spreken van een vreemde taal vervolgde Cambodjaanse tolk. Waar gebeurd. RTL5, 20.30-23.00u., met reclame.

. Primal Fear (Gregory Hoblit, 1996, VS0. Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Hocus Pocus (Kenny Ortega, 1993, VS). Kinderachtig en luidruchtig mengsel van fantasy en komedie. Tieners bestrijden de op kinderen azende heksen Bette Midler, Sarah Jessica Parker en Kathy Najimy. RTL4, 21.00-22.45u., met reclame.

. Dirty Harry (Don Siegel, 1971, VS). Even harde als reactionaire en succesvolle politiethriller waarin Clint Eastwood voor het eerst gestalte gaf aan inspecteur Callahan, die op geheel eigen wijze korte metten maakt met de misdaad in San Francisco. Veronica, 21.35-23.35u., met reclame.

Tatie Danielle (Etienne Chatiliez, 1989, Fr.). Tweede film van de regisseur van La vie est un long fleuve tranquille (1988) en Le bonheur est dans le pré (1996) is minder subtiele, zwarte komedie over duivelse oude dame die het leven van haar goedbedoelende familieleden terroriseert. Film grossiert in vooroordelen over arm en rijk, oud en jonge, stad en provincie. TV5, 22.15-23.35u.

La cérémonie (Claude Chabrol, 1995, Fr). Achtenveertigste speelfilm van de meest ambachtelijke vertegenwoordiger van de voormalige `nouvelle vague': een studie naar een dienstmeisje (Sandrine Bonnaire) en een postbeambte (Isabelle Huppert), een geminacht koppel dat een moordlustig pact sluit tegen de bourgeoisie (Jacqueline Bisset en Jean-Pierre Cassel). ZDF, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

Storyville (Mark Frost, 1992, VS). Regiedebuut van Twin Peaks-producent Frost is flutfilm over een politicus in spe die met een erfelijke neiging tot overspel kampt en in broeierig New Orleans betrokken raakt bij een moord. Met James Spader. BBC1, 0.35-2.30u.

Welcome to L.A. (Alan Rudolph, 1977, VS). Voormalige pupil van Robert Altman debuteerde met voorstudie voor zijn Choose Me: schijnbaar geïmproviseerde rondedans voor negen karakters, verbonden door de one-night stands van egocentrische muzikant Keith Carradine. ARD, 1.05-2.45u., nagesynchroniseerd.

Do ma dan / Peking Opera Blues (Tsui Hark, 1986, Hongkong). Actiekomedie waarin drie jongedames per toeval betrokken raken bij guerillabeweging in het Peking van 1913. ZDF, 1.25-3.05u., nagesynchroniseerd.

Where the Lilies Bloom (William A. Graham, 1974, VS). Sensitieve familiefilm. Vier bergkinderen verzwijgen dood van vader om zelfstandig verder te kunnen leven. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

. Fade-In (Judson Taylor & Alan Smithee, 1968, VS). Curieus, nooit in de bioscoop uitgebracht verslag van een liefde op een filmset werd gedraaid tijdens de opnamen van Blue (Silvio Narizzano, 1968). Hoofdrollen van Burt Reynolds en Barbara Loden, de in 1979 overleden actrice (en echtgenote van Elia Kazan) die in 1970 haar enige film, Wanda, regisseerde. Morgen, SBS6, 14.40-16.15u., met reclame.

Karakter 1 (Mike van Diem, 1997, Nederland). Aflevering van drie-delige tv-versie van prestige-verfilming van Bordewijks roman uit 1938. Met Jan Declair als gerechtsdeurwaarder Dreverhaven. Morgen, Ned.3, 15.13-16.00u.