Reed Elsevier ziet in '99 lagere winst

Uitgeversconcern Reed Elsevier verwacht dat de winst dit jaar lager uitvalt dan in 1998. Het bedrijf maakte dit vandaag bekend tijdens een bijeenkomst met institutionele beleggers in New York. Een van de oorzaken van de lagere winst is de positie van de elektronische databank Lexis-Nexis. Het bedrijf heeft last van concurrentie. De Amerikaanse markt voor juridische informatie en voor online zakelijke informatie blijkt lastiger dan eind 1998 nog werd verwacht, zei een woordvoerder van Reed Elsevier vanochtend. Lexis-Nexis verliest vooral terrein aan de Canadese concurrent Thomson. Een andere oorzaak van de lagere winstverwachting is de omzetontwikkeling bij Cahners Business Information, een ander Amerikaans bedrijfsonderdeel van Reed Elsevier. Cahners lijdt onder een slappe advertentiemarkt in de Verenigde Staten, vooral in de elektronicasector en de industriële sector. De neergaande trend in de advertentiemarkt begon vorig jaar en heeft zich in de eerste maanden van 1999 doorgezet.