Radio 1 wordt volwassen

Het kind van Piet van Tellingen wordt groot. Radio 1 begint zich steeds meer te ontwikkelen tot een volwaardige nieuwszender. Van 's morgens zes tot 's avonds twaalf kan men er nu continu terecht voor het laatste nieuws, afgewisseld met verkeersinformatie, sport en het weerbericht.

Een belangrijke vooruitgang is de integratie van de officiële nieuwsbulletins in de uitzendingen van het Radio 1 Journaal. Die bulletins zijn niet meer, zoals voorheen, door reclameboodschappen omgeven eilanden in een zee van actualiteiten (,,Na het nieuws zijn we bij u terug''), maar worden nu gepresenteerd als een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van het moment.

De integratie van de nieuwsbulletins in de rest van de uitzending blijkt vooral op de halve uren. De krampachtigheid waarmee die bulletins stipt op tijd begonnen is voorbij. Niet meer minutenlang muzikaal gejammer in afwachting van het tijdsein. Evenmin een haastig afgebroken woordvoerder van de vakbeweging (,,Laatste vraag, kort antwoord alstublieft'') om nog op tijd weg te zijn voor het tijdsein. Niet alleen het noemen van de naam van de nieuwslezer, maar ook het feit dat hij of zij bijvoorbeeld betrokken wordt bij het lezen van het krantenoverzicht, versterkt de samenhang van nieuws en actualiteiten. Overigens lijken de dames en heren van het weerbericht en de verkeersinformatie nog niet goed ingespeeld op de flexibele tijden, wat af en toe tot ongeplande stiltes leidt.

Ook de gecreëerde mogelijkheid om buiten de piekuren korte actuele nieuwsflitsen uit te zenden betekent een wezenlijke versterking van de nieuwszender, al wordt er ook wel eens een onderwerp uitgezonden dat nog best een uur kan blijven liggen, zeker als een correspondent aan een krakende telefoonlijn weinig heeft toe te voegen aan de droge feiten van het eerdere officiële bulletin.

Vlekkeloos verlopen de uitzendingen overigens niet altijd. De makers van Radio 1 zijn soms te geobsedeerd door het streven alles zoveel mogelijk live te doen. Dat heeft tot gevolg dat het begin van de uitzending regelmatig de mist ingaat. Niet iedere correspondent heeft de gave zijn nieuws kort, in één pakkende zin te formuleren. Soms blijken verbindingen zo slecht dat de betrokkene gewoon niet te verstaan is. Het zogeheten nieuwsfiliaal in de ochtenduitzendingen van het Journaal, waarin een actualiteit op een leukige manier moet worden verpakt, heeft regelmatig te kampen met verbindingsproblemen, omdat de zender van de verslaggever op het kritieke moment dienst weigert. Dergelijke gebeurtenissen irriteren als de taal- en zetfouten in de krant.

Een bijzondere faciliteit jegens de luisteraar is de regelmatige ontkoppeling van de FM- en AM-frequentie van Radio 1. De afgelopen week waren de Kamerdebatten over de Bijlmerramp rechtstreeks te volgen via de middengolf, terwijl op de FM het reguliere programma doorging. Vooral voor automobilisten en voor andere luisteraars zonder kabelaansluiting een ideale keuzemogelijkheid.

Eén nadeel heeft de nieuwe aanpak. Wie zijn wekkerradio op precies half zeven of half acht heeft staan loopt het gevaar het voor dat tijdstip geplande nieuwsbulletin net te missen omdat het anderhalve minuut eerder is begonnen, halverwege in een vraaggesprek te belanden waarvan de portee hem volledig ontgaat, of op zijn nuchtere maag getracteerd te worden op niet aan te horen muziek.

Om dat laatste te voorkomen zou het Radio 1 Journaal eens wat vaker klassieke muziek moeten draaien ter afwisseling van de actualiteiten. Muziek uit de barok vormt, zeker in de vroege ochtenduren, een ideaal contrapunt tegenover de hectiek van het nieuws. Het kind van Piet is daar nu groot genoeg voor.