Partijen: PvdA in de fout

Partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen zeggen dat de PvdA oneigenlijk gebruik maakt van gelden van het Europees Parlement (EP) door haar eurocampagne te financieren met geld van de EP-begroting. De partijen ontkennen dat zij zich er ook schuldig aan maken en vragen onafhankelijk onderzoek.

Zaterdag werd bekend dat de PvdA honderdduizenden guldens, afkomstig van het Europees Parlement, in de kas van de lopende campagne heeft gestort. Het gaat volgens de partij om onkostenvergoedingen, hetgeen, zo bevestigt een woordvoerder van het EP, verboden is. Eerder werd al bekend dat de PvdA haar vorige twee eurocampagne (1989 en 1994) op een oneigenlijke manier gefinancierd heeft. Uit de interne financiële documenten bleek dat tonnen informatiegeld zijn doorgesluisd, hetgeen eveneens verboden is.

CDA-lijsttrekker H. Maij-Weggen zegt dat haar partij geen misbruik maakt van Europese gelden. Maij: ,,Als je hard werkt, houd je van die vaste onkostenvergoeding van 7.000 gulden per maand niets over.'' GroenLinks-lijsttrekker J. Lagendijk pleit ervoor dat alle partijen inzichtelijk maken hoe ze hun campagne financieren. ,,Een voorbeeld zou onze begroting kunnen zijn. Die staat gewoon op het Internet.'' D66-lijsttrekker L. van der Laan betreurt dat de nieuwe affaire ertoe leidt dat donderdag nog minder mensen naar de stembus gaan. Van der Laan: ,,Het bevestigt het beeld dat de Europese begroting geplukt wordt. Ik zou het een mooi gebaar vinden van de PvdA dat ze nu, alsnog, hun met Europese geld betaalde verkiezingsspotjes zouden terugtrekken.'' SP-campagneleider T. Kox eist een onderzoek door de Europese Rekenkamer.

Volgens PvdA-lijsttrekker M. van den Berg is de PvdA ,,binnen de regels en reglementen'' van het EP gebleven. ,,Ik val wat dat betreft mij collega's van de Anne Vondelingstichting niet af. Maar in de toekomst kan het niet meer.''