Pantani valt door de mand in finale Giro

De uitsluiting van roze-truidrager Marco Pantani in de Giro d'Italia heeft in het weekende tot emotionele reacties geleid in de internationale wielerwereld. De Italiaanse renner kreeg zaterdagmorgen in Madonna di Campiglio een startverbod nadat bij een gezondheidscontrole de hematocrietwaarde van zijn bloed boven het toegestane maximum van vijftig procent was gestegen. De Italiaan Ivan Gotti werd gisteren in Milaan gehuldigd als winnaar van de Giro.

Pantani, vorig jaar winnaar van de Giro en de Tour de France, toonde zich na zijn startverbod hevig teleurgesteld. ,,Ik ben zware valpartijen te boven gekomen, maar ik betwijfel of ik deze klap te boven kom.'' De kopman van Mercatone Uno wilde zijn fiets aanvankelijk meteen aan de kant zetten. Later bracht hij een nuancering aan. ,,Ik heb veel om over na te denken. Het spijt mij voor de wielersport en de supporters.''

Volgens zijn ploegarts Roberto Rempi was de uitslag van het onderzoek onbegrijpelijk. De dokter van Mercatone Uno had het bloed van Pantani vrijdagavond nog gecontroleerd en toen zou de hematocrietwaarde nog ver onder de vijftig procent zijn gebleven. Volgens omstanders in het hotel reageerde Pantani geschrokken toen de artsen van de internationale wielrenunie (UCI) zaterdagmorgen een onaangekondigd bezoek brachten aan de roze-truidrager.

Pantani ontkende dat zijn hoge hematocrietwaarde een gevolg was van het gebruik van het eiwithormoon EPO. De UCI legt een verband tussen het verboden middel en de hoge waarde van de hematocriet. Doordat EPO niet rechtstreeks kan worden aangetoond, houdt de UCI sinds 1997 gezondheidscontroles. Alle renners met een hematocrietwaarde van boven de vijftig procent krijgen een startverbod en mogen minimaal vijftien dagen niet koersen. In het bloed van Pantani constateerden de artsen een waarde van 52 procent.

Uit solidariteit met hun kopman besloten de renners van Mercatone Uno niet meer aan de start te verschijnen. Het Italiaanse wielerpubliek schaarde zich grotendeels achter publiekslieveling Pantani. Een supporter verbrandde zijn piratenvlag (Pantani's bijnaam is `piraat'). ,,Ik voel me bedrogen en twijfel aan al zijn prestaties.'' Andere supporters toonden sympathie voor Pantani. Gotti kreeg bij de huldiging een flauw applaus. ,,Pantani zal altijd de beste zijn. Ik had al vrede met de tweede plaats'', sprak de winnaar na afloop.

Ploegleider Giuseppe Martinelli van Mercatone Uno had geen enkel begrip voor de uitsluiting van Pantani. ,,Ik ben nooit een seconde bang geweest voor de controles. Dit is vreselijk. Ik hoop Pantani nu te overtuigen alsnog in de Tour te starten.'' De winnaar van 1998 sprak eerder zijn twijfels uit over deelname aan de Tour. Organisator Jean-Marie Leblanc mag renners met een besmet imago uit de Tour te weren.

Leblanc noemt de uitsluiting van Pantani ,,een trieste zaak'' voor de wielersport. ,,Het is ook een bewijs dat sommige renners en medici nog niet accepteren dat we moeten afrekenen met oude gewoonten. We moeten doorgaan met de strijd tegen doping.'' Voorzitter Hein Verbruggen van de UCI sprak zaterdag over een dramatische dag voor de Giro en voor het wielrennen. Jacques Rogge, vice-voorzitter van de medische commissie van de IOC, was enthousiast. ,,Ik feliciteer Verbruggen met het effect en de UCI dat de gezondheidscontroles effect sorteren.'' Mapei-directeur Giorgio Squinzi sprak van sportieve gerechtigheid. ,,Bij de laatste controles de hematocrietwaarde van onze renners vijf procent lager dan bij het begin van de wedstrijd. Dat is normaal. Wij hebben gezocht naar een gedragslijn. Als de dingen niet veranderen, trekken wij ons in 2001 terug uit de wielersport.''