Last van schouders bij Coronel

De Nederlandse autocoureur Tom Coronel heeft gisteren in Japan voor het eerst een race in de Formule Nippon gewonnen. Coronel is al vier jaar actief in Japan. Vorig jaar maakte hij daar de overstap van de Formule 3 naar de Formule Nippon, de Japanse variant van de Formule 3000. Op het circuit van Fuji, niet ver van zijn woonplaats Gotemba, eindigde hij ruim tien seconden voor de Schot Peter Dumbreck. Met nog zes races te gaan staat Coronel tweede in het klassement. Vannacht stapte hij op het vliegtuig naar Nederland, een tussenstop op weg naar Le Mans, waar hij volgend weekeinde met Jan Lammers en Peter Kox deelneemt aan de 24 Uur.

Hoe groot is de opluchting?

Coronel: ,,Eindelijk heb ik een race gewonnen. Als je steeds naar Nederland moet bellen met de mededeling dat je tweede of derde bent geworden, of dat je uitgevallen bent met een kapotte benzinepomp, dan is dat geen sterk verhaal. Er is maar één plaats die telt. Bij de race in Motegi startte ik onlangs al op pole-position en die had ik ook moeten winnen. Maar toen ging m'n benzinepomp stuk. Toen ik gisteren na 25 ronden vijf seconden voorsprong had, dacht ik, laat het alsjeblieft niet fout gaan. Nu kan ook Willi Weber (manager van Coronel en onder anderen Michael Schumacher, red.) voor me aan de slag. Hij zou de mogelijkheden voor me in de Formule I gaan bekijken zodra ik hier een race gewonnen had.''

Is dit ook een opsteker voor je deelname aan de 24 Uur van Le Mans?

,,Dit was natuurlijk het allerbelangrijkste. Ook omdat deze zege ons doel dichterbij brengt; het kampioenschap. Le Mans is gewoon een extra project.''

Hoe liggen jullie kansen in Le Mans?

,,We moeten ons kunnen kwalificeren tussen de tiende en de vijftiende plaats. In de race is een vijfde of zesde plek mogelijk en met een beetje mazzel vallen er nog een paar voor ons uit.''

Heb je je zege gevierd?

,,Ik ken hier in Tokio een leuke tent, Jack's, maar die was dicht. Mooi balen. Dus heb ik het met een collega in ons hotel gevierd.''