Koers Baan fors hoger

Het softwareconcern Baan steeg vanochtend op de Amsterdamse beurs bijna 17 procent in waarde. Het aandeel werd 2,25 euro duurder op 15,70 euro. Speculaties over een overname door bijvoorbeeld Microsoft, de grootste softwareproducent ter wereld, zou de belangrijkste aanleiding zijn voor de koersexplosie.

De nieuwe bestuursvoorzitter Mary Coleman, de eerste vrouw aan de top van een Nederlands AEX-fonds, sprak meteen tegen dat Baan aansluiting zoekt bij een partner. ,,We willen zelfstandig blijven'', zei ze in een vraaggesprek met persbureau Reuters. Baan, dat afgelopen jaar 630 miljoen gulden verlies maakte, rekent er op dat de huidige allianties met bijvoorbeeld Microsoft en IBM belangrijk zijn voor de toekomst van het concern, maar stelde dat een overname door een van beide niet voor de hand zou liggen. ,,IBM wil ook zaken blijven doen met onze concurrenten.''

Ook de plannen van staal- en aluminiumconcern Hoogovens en British Steel zijn goed gevallen bij beleggers. Het aandeel Hoogovens schoot vanochtend bij opening van de beurs verder omhoog. In korte tijd dikte het aandeel 3,25 euro aan tot 48,25 euro. Ook afgelopen vrijdag was de koers al fors gestegen.

De AEX-index van de 25 belangrijkste fondsen stond aan het begin van de middag 0,50 punten hoger op 567,03. Net als de meeste andere Europese beurzen opende de AEX voorzichtig. De beurs in New York sloot afgelopen vrijdag hoger, maar er blijft onzekerheid bestaan over de afloop van de oorlog in Kosovo en een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten.

Een van de verliezers in Amsterdam van uitgever Elsevier die vanochtend waarschuwde dat de winst dit jaar lager zal uitvallen dan afgelopen jaar. Reed Elsevier heeft problemen met de elektronische databank Nexis-Lexis. De koers daalde met 4,5 procent.