Internationale beurzen

LONDEN

Fusie- en overnamenieuws zorgde voor opwinding op de beurs in Londen. Gesteund door bedrijfsnieuws en door de winst op de beurs in New York van afgelopen vrijdag, steeg ook de FTSE-index van de Londense beurs vanochtend met 0,6 procent (39 punten) tot 6400 punten. Belangrijkste stijgers waren British Gas dat 4 procent in waarde steeg na een gerucht dat Shell geïnteresseerd zou zijn in een overname. Reed, het Britse deel van uitgever Reed Elsevier die vanochtend met een winstwaarschuwing kwam, kreeg het in Londen nog zwaarder te verduren dan in Amsterdam: een koersdaling van 6,5 procent. De koers van British Steel, dat het Nederlandse Hoogovens overneemt, daalde met 4 procent na forse koersstijgingen in de afgelopen handelsdagen.

FRANKFURT

De DAX-index van de beurs in Frankfurt steeg vanochtend met 41 punten (0,8 procent) na het nieuws over een 3,3 procent hogere orderstroom van de Duitse industrie over de maand mei. Dat kan er volgens analisten op duiden dat de Duitse economie zich aan het herstellen is.

PARIJS

De koers van de Franse aluminiumproducent Pechiney steeg vanochtend met bijna 3 procent na speculaties dat de Fransen een toekomstige prooi zouden kunnen worden voor de nieuwe combinatie van British Steel en Hoogovens. Die willen hun aluminiumactiviteiten uitbreiden, zo maakten ze vanochtend bekend. Het Franse staalconcern Usinor werd daarentegen 0,7 procent minder waard omdat de nieuwe combinatie van Hoogovens een belangrijke concurrent zal worden. De CAC-index steeg met 38 punten (bijna 1 procent) tot 4384 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio sloo vandaag hoger onder invloed van de koerswinsten op Wall Street van afgelopen vrijdag. De Nikkei-index steeg met 175,14 punten (ruim 1 procent) tot 16.475,89.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten lieten zich inspireren door Wall Street. De koersindex in Zuid-Korea schoot omhoog met 5,6 procent. In Hongkong werd de ochtendhandel geannuleerd wegens een tyfoon. 's Middags trokken ook daar de koersen aan. De Hang Seng-index van Hongkong eindigde 3,4 procent hoger. De winst in Australië bleef beperkt tot 0,5 procent.