India wil nu niet praten met Pakistan

India heeft het aanbod van de Pakistaanse regering om te komen praten over vermindering van de spanningen in Kashmir voorlopig van de hand gewezen.

Vorige week bood de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Sartaj Aziz, aan om vandaag naar New Delhi te reizen. Volgens de Indiase regering komt die datum ,,niet goed uit''. India heeft vanochtend zijn luchtaanvallen in Kashmir voortgezet.

Volgens waarnemers heeft New Delhi geen enkele haast Aziz te ontvangen. De Pakistanen zouden zichzelf volgens de Indiase regering ten onrechte proberen af te spiegelen als vredesstichters in het hoog opgelaaide conflict om Kashmir, terwijl zij in Indiase ogen de ,,agressor'' zijn. ,,Pakistan is verantwoordelijk voor de invasie van honderden militanten in Kashmir'', aldus een regeringswoordvoerder in New Delhi. ,,Islamabad heeft zelfs gezegd dat de grens tussen India en Pakistan niet goed gedefinieerd is om de bezettingsmacht in Kashmir te rechtvaardigen.''

Het Indiase leger heeft in het weekeinde ,,bewijzen'' aan de media getoond waaruit moet blijken dat de militanten uit Pakistan afkomstig zijn. Van drie gedode Pakistaanse soldaten werden de identiteitsbewijzen getoond. Ze waren volgens India omgekomen tijdens de beschietingen van de bergen rondom Kargil, waar de afgelopen maanden volgens New Delhi zo'n 700 ,,zwaar bewapende, door Pakistan gestuurde moslimstrijders'' enkele Indiase bergtoppen bezetten. De lijken van de drie soldaten werden gisteren overhandigd aan het Pakistaanse leger in Kashmir, aldus de Indiase regering.

Volgens Islamabad ging het evenwel om soldaten die door de Indiërs waren ,,ontvoerd'' op Pakistaans grondgebied. Pakistan stelt dat de militanten in het Indiase deel van Kashmir ,,mujahedeen'' zijn, islamitische vrijheidsstrijders uit Kashmir zelf.

De Indiase luchtmacht voerde vanochtend opnieuw zware luchtaanvallen uit in het berggebied bij Dras en Batalik. Daar zou het leger enkele stellingen hebben heroverd op de militanten.