Hoogovens fuseert met British Steel

Hoogovens gaat met British Steel één onderneming vormen waarin het Nederlandse staalconcern ruim een derde van de aandelen krijgt. Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf, met de werknaam BSKH, komt in Londen.

Bestuursvoorzitter Fokko van Duyne van Hoogovens wordt de eerste twee jaar operationeel de hoogste man.Dit is vanochtend door de betrokken bedrijven bekendgemaakt. Vorige week was al uitgelekt dat de twee staalconcerns samenwerkingsplannen hadden. Ondanks dat British Steel twee keer zo groot is als Hoogovens hebben de fusiebesprekingen volgen Van Duyne op ,,basis van gelijkwaardigheid'' plaats gevonden.

Door de fusie, die deze herfst moet zijn afgerond, denken de twee bedrijven op termijn 300 miljoen euro (660 miljoen gulden) te kunnen besparen, door de productie efficiënter te maken en overlappende activiteiten te schrappen. ,,Of er ook gedwongen ontslagen gaan plaatsvinden kunnen we nu nog niet zeggen'', aldus Van Duyne vanochtend in een toelichting. ,,Maar zeker is wel dat ook de Nederlandse bedrijven iets van de fusie zullen merken.''

De Britse pers sprak gisteren al van duizenden ontslagen bij British Steel. FNV Bondgenoten reageerde vanochtend bezorgd over de werkgelegenheidssituatie en noemde de werknemers in de plannen ,,het vijfde wiel aan de wagen''. Bij Hoogovens zijn 22.000 mensen actief, bij British Steel het dubbele.

Hoogovens fuseert met een onderneming die momenteel verliesgevend is. In het afgelopen boekjaar kwam British Steel voor bijna een half miljard gulden (voor belastingen) in het rood. De verliezen, bij de productie van roestvrij staal, worden geweten aan het dure pond, waardoor de Britse export extra duur is.

,,Dat risico is verdwenen op het moment dat ook de pond tot de eurozone toetreedt, en dat zal naar mijn verwachting niet zo lang meer duren'', aldus Van Duyne. Hij sloot niet uit dat het concern in het eerste jaar direct in de rode cijfers zal komen.

Betrsuurslid A. Pedder van British Steel noemde het valutarisico ,,een korte-termijn probleem waar we niet te lang bij stil moeten staan''. Volgens de twee ondernemingen kan dankzij de fusie, naast de kostenbesparingen, een volledig productenpakket worden aangeboden.

De aluminium-productie van Hoogovens, die volgens veel financieel analisten in de nieuwe combinatie zou sneuvelen, blijft behouden. ,,Door acquisities zullen wij deze activiteit verder uitbreiden'', aldus Van Duyne.