FRANSE EN GRIEKSE BEGINSELEN

De Franse topkok Alain Ducasse, in bezit van zes Michelin sterren en een Engelse vriendin, opende in Parijs een nieuw restaurant. In de keuken van `Spoon, Food and Wine' wordt multi-etnisch gekookt. Je kunt Japanse wijn bestellen en mineraalwater uit Martinique, waar zich overigens geen natuurlijke bronnen bevinden. Het menu is in het Engels, maar een Franse vertaling van de gerechten wordt geleverd. Ducasse zegt dat de lepel een universeel symbool is, het eerste voorwerp waar wij na de moederborst mee te maken krijgen. Een van aantrekkelijke kenmerken van `Spoon' is dat je er ook alleen maar pudding mag bestellen. Ook in Athene is er een trendy restaurant geopend. Er wordt eten uit de tijd van Socrates geserveerd. In `Archaion Gefsis' (Antieke Smaak) is Coca Cola taboe. Men houdt zich zoveel mogelijk aan het menu en de regels van 400 voor Christus. Er dient ook met mate gedronken te worden, want het hoofd moet helder blijven. Belangrijke ideeën werden immers pas na de maaltijd tijdens het symposion besproken. Plato schreef daar al over in zijn Symposion, waarin na een beschouwing over Eros een rede van tijdgenoot Socrates volgt. Het antieke symposion was een mannenaangelegenheid, waar nette dames nog niet dood aangetroffen wilden worden. Alleen de aanwezigheid van hetaeren (prostituees) die voor seksueel en muzikaal genot zorgden, was toegestaan. Er werd veel gedronken: sterke wijn gemengd met water. Wie de man, de symposiarch, die op het mengen van de wijn toezag niet gehoorzaamde moest voor straf met een naakte hetaere dansen of driemaal een van de aanwezige vrouwen ronddragen. Om de werking van de wijn te neutraliseren at men tussen het drinken door kleine gerechtjes. Vandaag het recept voor een Griekse postelein salade. Snijd de wortels van de postelein, die wordt gewassen en gedroogd. Meng olijfolie, citroensap, fijngehakte knoflook en een beetje zout door de yoghurt. Verdeel de postelein over de borden en schep in het midden wat van de yoghurt. Garneer de salades met gehalveerde kerstomaatjes.