Euro-lijsttrekkers tegen Bolkestein

Nederlandse Eurolijsttrekkers voelen niets voor de VVD'er Bolkestein als kandidaatlid van de Europese Commissie. CDA-lijsttrekker Maij-Weggen wil een gesprek over de kwestie tussen premier Kok en de Nederlandse delegatieleiders in het Europees Parlement. Als Kok dit weigert wil Maij-Weggen contact opnemen met kandidaat-voorzitter Prodi van de Commissie.

Maij-Weggen zei dit gisteren tijdens een lijsttrekkersdebat op Radio 1, waaraan de lijsttrekkers van CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks deelnamen. Bolkestein, die door zijn partij naar voren is geschoven, geniet onder deze lijsttrekkers alleen steun van zijn partijgenoot Wiebenga. VVD-minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zei voor de Tros-radio dat het kabinet ,,zeer snel'' een kandidaat naar voren zal schuiven.

De weerstand tegen Bolkestein bleek vooral zijn opvattingen over Europa te betreffen. De oud-partijleider van de VVD vindt dat Europa `af' is. ,,Dan denk ik: wat heb je dan in hemelsnaam in Brussel te zoeken?'', aldus Maij-Weggen. ,,Als je al genoeg gegeten hebt zeg je toch ook niet: ik ga naar een restaurant.''

Ook PvdA-lijsttrekker Van den Berg zet vraagtekens bij de opvattingen van Bolkestein. Hij ziet net als Lagendijk (GroenLinks) liever staatssecretaris Vermeend (Financiën, PvdA) in de Europese Commissie. L. van der Laan, die de lijst van D66 aanvoert, zei dat haar partij de kandidatuur van Bolkestein in de Tweede Kamer aan de orde zal stellen. D66 zit met de VVD in dezelfde fractie van het Europees Parlement. De lijsttrekkers zijn voorstander van het noemen van meerdere kandidaten voor de Europese Commissie. Zo zou commissievoorzitter Prodi een beter team kunnen samenstellen. Wiebenga vindt dat ,,knap naïef''. Ook Van Aartsen vindt dat niet verstandig, omdat andere lidstaten dat ook niet doen. ,,We moeten niet de gekke Gerritje van Europa zijn.'' Nederland is in Brussel met 31 parlementariërs vertegenwoordigd.