Ervaren in handhaven van vrede

NAVO-voorlichters hebben de Britse generaal Sir Michael Jackson, commandant van de NAVO-troepen voor Kosovo, wel voorgesteld als een humanitaire hulpverlener in een camouflagepak. Zijn soldaten in Macedonië hielden zich tot nu toe immers bezig met het bouwen en runnen van vluchtelingenkampen. Hun `neutrale' status zou een voordeel zijn wanneer ze onder de naam KFOR de vrede in Kosovo gaan handhaven. ,,Jackson heeft geen bloed aan zijn handen'', zei een insider vorige week.

De Servische generaals die het vertrek van hun leger uit Kosovo proberen te traineren, zullen zich na het overleg van dit weekeinde wel geen illusies meer maken over de man aan de andere kant van de tafel. De ruim 50.000 NAVO-soldaten die Kosovo vroeg of laat zullen binnentrekken hebben niets gemeen met de machteloze blauwhelmen uit Bosnië of het contingent ongewapende waarnemers uit een eerdere fase van het conflict in Kosovo.

De 55-jarige luitenant-generaal Sir Michael Jackson heeft de tot de tanden gewapende vredeshandhaving al gepraktiseerd. Na het Dayton-akkoord (1995) en de komst van de NAVO-vredesmacht voor Bosnië, IFOR, had hij het bevel over de Britse sector. In Kosovo moet hij vijf sectoren commanderen, met Fransen, Britten, Amerikanen, Duitsers, Italianen. En met Russen, die in hun eigen taal met hem kunnen praten.

Jackson is officier sinds 1963 en maakte carrière in het Parachute Regiment, de elite-eenheid die vóór de tanks uit per helikopter Kosovo zal worden ingevlogen. Als bevelhebber van het ACE Rapid Reaction Corps, de snelle NAVO interventiemacht en hoofdaannemer van KFOR, draagt Jackson steeds de rode para-baret.

Zijn gelooide gezicht met zakken onder de ogen kan gemoedelijk zijn én gesloten. Zijn mannen mogen hem ,,generaal Mike'' noemen, wat aan de toffe kant is in de Britse militaire cultuur, maar wegens zijn plotselinge uitbarstingen heet hij achter zijn rug ook wel Darth Vader, naar de schurk uit Star Wars. Hij houdt van whisky en sigaren, maar zou nu als een asceet leven. Zijn kamer in zijn hoofdkwartier, een vroegere schoenenfabriek bij Skopje, zou alleen een veldbed bevatten.