Engeland ver verwijderd van plaatsing EK

Wereldkampioen Frankrijk en Engeland zijn nog ver verwijderd van plaatsing voor het EK voetbal van 2000. De Fransen verloren op eigen veld met 3-2 van Rusland en de Engelsen kwamen op Wembley niet verder dan 0-0 tegen groepleider Zweden. Beide toplanden staan momenteel slechts derde in hun poule. De poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, de nummers twee hebben nog een kans via de playoffs.

Elf maanden na het binnenhalen van de wereldtitel viel Frankrijk van zijn troon na een thuisnederlaag tegen Rusland. De thuisploeg kwam in Parijs vlak na rust met 2-1 voor. De Russen, die in de kwalificatie al drie keer hadden verloren, sloegen in het laatste kwartier met twee treffers toe. Valeri Karpin zorgde vlak voor tijd voor de winnende 2-3. Frankrijk heeft in groep 4 na zes wedstrijden drie punten achterstand op het ongeslagen Oekraïne en één op het verrassende IJsland. De Fransen moeten onder meer in september nog op bezoek in de Oekraïne. Ze hopen dan weer te kunnen beschikken over Zinedine Zidane die zaterdag wegens een blessure zijn derde achtereenvolgende interland miste.

Engeland verkeert in een nog veel benauwdere situatie dan Frankrijk. De ploeg van bondscoach Kevin Keegan mocht achteraf nog blij zijn met het gelijkspel op het volle Wembley tegen Zweden. De Scandinaviërs kregen goede kansen, onder anderen via oud-Feyenoorder Henke Larsson en Kennet Andersson. Een kwartier voor tijd belandde een schot van Ljungberg via de vinger van doelman David Seaman op de lat. De Engelsen maakten in de aanval een hulpeloze indruk. Vlak na rust kwam de thuisploeg met tien man te staan. Paul Scholes, die in de vorige interland tegen Polen nog alledrie de treffers had gemaakt, werd na zijn zoveelste onbehouwen charge weggestuurd.

Keegan vond de zware kritiek, die hij en de ploeg na de wedstrijd over zich heenkreeg, begrijpelijk en voor een groot deel ook terecht. De coach heeft voor de uitwedstrijd van woensdag tegen Bulgarije twee spelers van de nationale jeugdploeg, Kieron Dyer (Ipswich Town) en Danny Mills (Charlton), opgeroepen. David Beckham, die met een fikse blessure van het veld moest tegen Zweden, en Martin Keown kunnen hoogstwaarschijnlijk niet spelen. Engeland is zo goed als kansloos voor de eerste plaats in groep 1. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft het ongeslagen Zweden dertien punten, Polen staat tweede met negen en Engeland volgt met acht. De Zweden moeten nog twee keer thuis en, komende woensdag, uit naar het puntloze Luxemburg.

Afgezien van Zweden zijn Italië (4-0 tegen Wales), Noorwegen (2-1 bij Albanië), Spanje (9-0 tegen San Marino) en Tsjechië (2-0 bij Estland) in hun poules op weg naar de EK-eindronde. Na de afgetekende nederlaag tegen de Italianen kondigde de bondscoach van Wales, Bobby Gould, zijn vertrek aan. Hij zei de spelers niet meer te kunnen motiveren. Zijn werk zal worden overgenomen door twee nog actieve internationals, doelman Neville Southall en aanvaller Mark Hughes. In dezelfde poule won Israel verrassend royaal van Oostenrijk: 5-0. Daardoor staan Israel en Oostenrijk in poule 6 samen twee punten achter op leider Spanje.

Schotland blameerde zich door in groep 9 tegen de Faroër Eilanden niet verder te komen dan 1-1. De wedstrijd tussen Finland en Turkije (2-4) in Helsinki moest door scheidsrechter Dick Jol voor ruim tien minuten worden onderbroken omdat protesterende Koerden bezit namen van het veld. Turkije staat in groep 3 gelijk met Duitsland.