Electorale winst van SPD en CDU in Bremen

SPD en CDU hebben zondag de verkiezingen gewonnen in de kleinste Duitse deelstaat Bremen. Burgemeester Henning Scherf (SPD) wil de grote coalitie met de christen-democraten voortzetten.

De SPD kan in principe ook met de Groenen regeren. In dat geval zou rood-groen de meerderheid hebben in de Bondsraad (Eerste Kamer). Maar Scherf heeft tijdens zijn campagne laten weten de grote coalitie te willen continueren. ,,De kiezers hebben een duidelijk signaal afgegeven voor een coalitie van SPD en CDU'', zei de burgemeester gisteravond. ,,Daaraan willen we tegemoet komen.''

Scherf heeft bij zijn onderhandelingen de volle ondersteuning van bondskanselier Gerhard Schröder. De kanselier was ,,reuze gelukkig'' met de uitslag, die hij als steun in de rug beschouwd voor zijn politiek. Hoewel Schröder blij zou zijn met een rood-groene meerderheid in de Bondsraad, respecteert hij de wens van Scherf de succesvolle coalitie met de CDU voort te zetten.

De SPD boekte met 42,8 procent van de stemmen een winst van bijna 10 procent. ,,Een wondermooi resultaat'', aldus Scherf, hoewel het minder was dan de opiniepeilingen voorspeld hadden.

De SPD hoedde zich ervoor een relatie te leggen tussen de verkiezingswinst en de Kosovo-politiek die, mede dankzij de diplomatieke rol van Duitsland, binnenkort tot vrede moet leiden. De verkiezingen worden vrijwel uitsluitend als regionale graadmeter geïnterpreteerd.

Ook de christen-democraten behaalden met 36,7 procent aanzienlijk meer stemmen dan de 32,6 in 1995. De CDU noemde de stemmenwinst ,,sensationeel''. Na de verkiezingswinst in Hessen, in februari dit jaar, zien de christen-democraten hun aanhang opnieuw stijgen. CDU-politicus Volker Rühe, oud-minister van Defensie en lijsttrekker in Sleeswijk-Holstein, zei dat met ,,zo'n groei wij volgend jaar in het Noorden de sterkste partij kunnen worden''. Rühe wordt genoemd als een van de kanselierskandidaten bij de volgende verkiezingen, samen met de Beierse premier Edmund Stoiber (CSU) en CDU-voorzitter Wolfgang Schäuble.

De Groenen moesten in Bremen een fors verlies incasseren en zakten van 13,1 naar 8,9 procent van de stemmen. Milieuminister Jürgen Trittin noemde het verlies de ,,rekening'' voor de sterke ondersteuning van de westelijke oorlogspolitiek in Kosovo. De liberale FDP haalde met 2,6 procent de kiesdrempel niet; evenmin als de voormalig communisten van de PDS.

De rechts-radicale DVU kreeg in Bremen slechts 3,1 procent van de stemmen. In Bremerhaven, waar apart wordt gestemd, behaalde de partij 6 procent; ze kan derhalve rekenen op één zetel in het parlement.

    • Michèle de Waard