Drie records in Nederlandse atletiek

Er sneuvelden afgelopen weekeinde drie Nederlandse atletiekrecords. Speerwerper Johan van Lieshout verbeterde in het Finse Lahti het negen jaar oude record van Jeroen van der Meer met 51 centimeter naar 80,51 meter. Monique de Wilt sprong ook bij de wedstrijden om de Europa Cup weer een centimeter hoger met de polsstok (4.17 meter). Nathanael Esprit, een 21-jarige Antilliaan, liep tijdens de Amerikaanse universiteitskampioenschappen 10,20 op de 100 meter. Dat was 0,03 seconde sneller dan Patrick van Balkom vorig jaar juli.

Van Lieshout liet na zijn verrassende prestatie zijn tranen vloeien. ,,Dat ik dit als hobbyist nog mag meemaken'', zei hij na zijn 80,51 meter. De 30-jarige Helmonder heeft een lange staat van dienst. Zijn beste prestatie was de twaalfde plaats op het EK van 1990. Daarna kampte hij met blessures en kondigde hij vaak zijn afscheid aan. ,,Het hoefde voor mij allemaal niet meer zo nodig. In 1998 heb ik definitief besloten andere prioriteiten te stellen. Dus ben ik zelf nog het meeste van deze prestatie geschrokken'', vertelde de speerwerper.

De derde plaats van Van Lieshout in de Europa Cup was een meevaller voor Nederland. Gert-Jan Liefers (vierde op de 1.500 meter), Marko Koers (zesde, 800 meter) en Wilbert Pennings (achtste en laatste, hoogspringen) stelden daarentegen zwaar teleur in Lahti. Eerste plaatsen waren er voor Troy Douglas (200 meter), Robin Korving (110 meter horden) en de onvermoeibare Kamiel Maase (3.000 meter). Voor het laatste nummer, de 4x400 meter, stonden de Nederlandse mannen slechts één punt achter koploper Zweden. De eerste plaats zou promotie naar de Superdivisie betekenen. De estafette miste echter kwaliteit en slotloper Julien Hagen liet zelfs het stokje vallen. Uiteindelijk werd Nederland derde in het eindklassement. ,,We weten dat promotie er een keer inzit'', zei Bert Paauw, technisch directeur van de atletiekunie KNAU.

De Nederlandse vrouwen, met een aantal juniores als vervanging, eindigden als vierde. Ook hier drie kopposities, voor Sylvia Kruijer (1.500 meter), Lieja Koeman (kogelstoten, persoonlijk record van 18,36 meter) en Monique de Wilt met de polsstok.

Steepleloper Marcel Laros ontbrak in Finland in de Nederlandse ploeg. Hij liep een wedstrijd in Stuttgart en kwam met zijn 8.23,95 dicht bij de richttijd voor het WK in Sevilla (8.22). Samen met Simon Vroemen doet Laros woensdag in Milaan een nieuwe poging.

In Stuttgart, waar het koud was, werden slechts twee beste seizoensprestaties geleverd. Die kwamen op naam van lange-afstandlopers. De Ethiopiër Haile Gebrselassie liep over 1.500 meter 3.33,73, de Keniaan Daniel Komen zette over de dubbele afstand 7.32,72 neer. Gebrselassie daagde na afloop van zijn race Komen uit voor een race op de drie kilometer, komende donderdag in Helsinki. ,,Ik ben klaar om Komens wereldrecord af te pakken'', zei de Ethiopiër.