Cricketwinst Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft bij het WK cricket een spektaculaire winst geboekt op medefavoriet Pakistan. De ploeg van aanvoerder Hansi Cronje kwam zaterdag in Nottingham uit een bijna kansloze positie terug en won met drie wickets. Zes ballen voor het einde passeerde de Zuid-Afrikanen het totaal van Pakistan (220 voor 7). De kans bestaat dat beide ploegen elkaar over ruim anderhalve week in de finale van het WK weer treffen. Aan het einde van de Super Six spelen de nummers een en vier en twee en drie tegen elkaar in de kruisfinales.

De Pakistaanse aanvoerder Wasim Akram bekritiseerde na afloop van de verloren wedstrijd tegen Zuid-Afrika zijn jonge bowler Shoaib Akhtar over diens rol. Hij zou zich volgens Akram niet aan het strijdplan hebben gehouden en daardoor in de slotfase te veel runs hebben toegestaan. Akhtar, wiens snelste bal zaterdag een snelheid van 153 kilometer per uur had, nam in zijn eerste drie overs twee belangrijke wickets (Gibbs en Cronje). Later was hij minder succesvol, met name in de over dat hij zeventien runs tegenkreeg. In totaal kwam Akhtar uit op 2 voor 51. ,,Die ene over heeft ons de overwinning gekost'', sprak Akram klare taal. De captain had zelf bijna niet gespeeld tegen Zuid-Afrika, omdat als suikerpatiënt zijn bloedsuikerniveau zorgelijk laag was.

Akram, die de toss won en besloot te batten, leek zaterdag zijn ploeg naar een belangrijke zege op Zuid-Afrika te gaan leiden. Pakistan begon zijn innings moeizaam. Van 139 voor 5 kwamen de Aziaten toch nog uit op 220 voor 7. Dat was vooral door toedoen van wicketkeeper Moin Khan die 63 runs maakte. Voor Zuid-Afrika dreigde een fikse nederlaag. Na twintig overs stond de ploeg op een desastreuze 58 voor 5.

Jacques Kallis zorgde met een score van 54 runs voor een voorzichtig herstel, maar de linkshandige Lance Klusener werd de grote held van Zuid-Afrika. Hij is geen echte specialist met het bat. Toch is hij bij het WK de topscorer van zijn ploeg met 210 runs in vijf wedstrijden, zonder dat hij al een keer is uitgegaan. Tegen Pakistan maakte Klusener vol overtuiging en ferme klappen in 41 ballen 46 runs. De winnende punten maakte hij in de voorlaatste over.