Belegger Hoogovens moet premie betalen

Aandeelhouders hebben vanochtend in eerste instantie positief gereageerd op het fusienieuws van British Steel en Hoogovens. De koers van Hoogovens op de Amsterdamse beurs steeg na bekendmaking van het nieuws met ruim 4 procent. Tegen het middaguur kalfde de koers af naar 90 eurocent winst op 45,90 euro.

In het nieuwe concern, waarvan de naam nog niet bekend is, krijgen aandeelhouders van Hoogovens 38,3 procent van de combinatie in handen. Omdat de beurswaarde van British Steel driemaal hoger is dan van Hoogovens, krijgen de aandeelhouders van het Britse bedrijf 35 pence (een kwart van de koers) in contanten uitgekeerd. Tevens moet de aandeelhouder van Hoogovens een premie van 25 procent betalen (in aandelen) om bij de nieuwe combinatie te komen.

In de raad van bestuur van het nieuwe concern zijn de posities ingevuld. Van Duyne en president John Bryant worden beiden `chief executive', waarbij eerst de Nederlander en dan de Brit voor twee jaar voorzitter wordt. In 2003 gaan beiden vervolgens met pensioen. Naast Van Duyne wordt ook A. van der Velden, de huidige directeur van Hoogovens Staal, van Hoogovens operationeel op het hoogste niveau actief.

De vertegenwoordigers van British Steel, drie bestuurders, zijn in de meerderheid.

Tijdens een toelichting op de fusie benadrukte Van Duyne dat het hem te ver gaat Hoogovens als `jewel in the crown' te beschouwen voor British Steel, groot op zijn thuismarkt maar in Europa nog een relatief kleine speler. Van Duyne denkt dat de fusie winst oplevert voor ale betrokken partijen. Beide bedrijven ademen volgens hem een Angelsakische cultuur uit en hebben ten opzichte van de markt dezelfde perceptie.

Premie Hoogovens

In het artikel Belegger Hoogovens moet premie betalen (in de krant van maandag 7 juni, pagina 11) staat dat aandeelhouders van Hoogovens bij de fusie met British Steel een premie van 25 procent moeten betalen. Dit is onjuist. De aandeelhouders krijgen een premie.