BA zet nationale vlag weer op staart

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) gaat opnieuw de nationale vlag voeren.

Algemeen directeur Bob Ayling maakte gisteren bekend dat de `etnische' fantasievlaggen die nu op het staartvlak van de helft van alle 330 BA-vliegtuigen zijn geschilderd worden vervangen door het rood-wit-blauw van de Union Jack.

De Britse klanten van BA, veertig procent van de ruim 33 miljoen passagiers die de maatschappij jaarlijks vervoert, hadden duidelijk gemaakt niet van de twee jaar geleden ingevoerde staartdecoraties gediend te zijn.

De motieven waren onder meer ontleend aan Arabische, Chinese en Japanse calligrafie, Delftsblauw aardewerkversieringen en Australische aboriginal-kunst. Ze maakten deel uit van een restyling die 500 miljoen pond (ruim anderhalf miljard gulden) heeft gekost.

Met de nieuwe huisstijl wilde de door financiële problemen geplaagde maatschappij haar `kosmopolitische' imago opvijzelen. Maar het reizend publiek vond dat BA de nationale identiteit te grabbel gooide. Oud-premier Margaret Thatcher verwoordde het volksgevoel toen ze tijdens een conferentie van de Conservatieve Partij de staart van een tentoongesteld BA-model met een papieren servetje bedekte.

Ayling weigerde gisteren te erkennen dat de 160 etnische staarten een `fout' waren geweest. Wel gaf hij toe tegemoet te komen aan ,,de wens van reizigers hun eigen cultuur te zien''.

De Union Jack die de hele BA-vloot nu gaat voeren is een `wapperende' variant op de oude `strakke' Britse vlag die alle vliegtuigen vóór 1997 op de staart droegen.

De koerswijziging komt één dag voor Virgin Atlantic een nieuwe uitdossing van zijn vliegtuigen bekend maakt. Virgin heeft BA's winstcijfers de laatste jaren sterk geërodeerd, zowel op transatlantische vluchten als op korte Europese verbindingen. BA raakt vooral veel business class-reizigers kwijt.

,,Die wriemellijntjes werkten niet'', zei Virgin-chef Richard Branson gisteren over de etnische BA-vlaggen. ,,De mensen vinden dat Brits iets is om trots op te zijn en bij een Britse maatschappij – of het nou BA of Virgin is – voelen ze zich veilig.''