Apotheker weg om varkensbeleid

Demissionair minister van Landbouw Haijo Apotheker (D66) is aan het begin van de middag afgetreden. D66 heeft mr. L.J. Brinkhorst, Europarlementariër en oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, voorgedragen als opvolger.

Apotheker zei vanmiddag op een persconferentie dat hij aftreedt omdat hem was gebleken dat er binnen het kabinet ,,onvoldoende politiek draagvlak was voor zijn alternatieve varkensplan''. De minister nam zijn besluit afgelopen weekend, na ,,diepgaand beraad de afgelopen weken'' met fractievoorzitter De Graaf.

Staatssecretaris Faber heeft haar portefeuille ter beschikking gesteld, zoals staatsrechtelijk gebruik is wanneer een minister aftreedt. Het is nog niet duidelijk of Faber aanblijft onder de nieuwe minister Brinkhorst. Zelf ligt zij onder vuur in de Kamer omdat er ernstige kritiek is op de wijze waarop zij de dioxinen-kwestie rond de Belgische kippen heeft aangepakt.

Volgens de minister was zijn alternatieve plan nodig om een einde te maken aan het jarenlange proces van juridische procedures van varkenshouders tegen de geplande inkrimping van de varkensstapel. Apotheker nam de uitvoering van deze aanpak over van zijn voorganger Van Aartsen, de huidige minister van Buitenlandse Zaken. In de ministerraad kreeg Apotheker eerder te weinig steun voor zijn eigen alternatieve plan waarbij varkensboeren compensatie zouden kijgen voor de inkrimping van hun veestapel.

Apotheker zei vamiddag dat hij zijn alternatief beter vond dan de oorspronkelijke varkenswet. ,,Nu dit niet kan worden uitgevoerd, is een belangrijke mogelijkheid om uit de impasse te raken niet benut'', aldus de minister.

Apothekers opvolger Brinkhorst geldt binnen D66 als een zwaargewicht. Hij was fractievoorzitter in de Tweede Kamer toen de partij onder zijn leider Jan Terlouw deel uitmaakte van het tweede kabinet-Van Agt (1981-1982). Brinkhorst was toen pleitbezorger van een sociaal-liberale lijn van de Democraten.

Landbouworganisaties hebben teleurgesteld gereageerd op het vertrek van de minister. LTO-voorzitter Doornbos: ,,Het is kenmerkend dat de minister van Landbouw niet meer ruimte krijgt in het kabinet. Apotheker heeft kans gezien het overleg met de sector weer op het spoor te zetten, maar mag het om politieke redenen niet waarmaken.''

NVV-voorman W. van den Brink vindt het ,,jammer'' dat Apotheker ermee ophoudt. Zijn vakbond spande de procedures aan die uiteindelijk leidden tot het opstappen van de minister.