Amerikaan Fried benoemd bij het Concertgebouworkest

De Amerikaan Joel Fried is bij het Koninklijk Concertgebouworkest benoemd tot adjunct-directeur artistieke zaken. Fried (45), sinds vijf jaar artistiek directeur van de Bochumer Symphoniker, treedt in de loop van het volgende seizoen aan voor de ontwikkeling en uitvoering van het artistieke beleid, waarvoor algemeen directeur Loot de uiteindelijke verantwoordelijkheid houdt. Ook wordt hij verantwoordelijk voor het personele beleid.

De benoeming komt drie jaar na het conflictueuze vertrek van artistiek directeur Jan Zekveld, die het artistieke beleid te commercieel vond. De Duitse componist en dirigent Peter Ruzicka, die later werd benoemd tot artistiek adviseur, blijft voorlopig in de functie actief. Fried behaalde academische titels in `piano performance' en `musical arts in opera'. Hij werkte onder andere als assistent-dirigent bij de New York City Opera en het Heidelberg Kesteel Festival, als music director van de Long Beach Opera Studio en als koordirigent in Cleveland en Pittsburgh.