AlliedSignal annexeert Honeywell voor 30 miljard

Het Amerikaanse conglomeraat AlliedSignal neemt Honeywell over voor 13.8 miljard dollar (30 miljard gulden). Dat hebben de bedrijven vandaag bekend gemaakt.

De twee bedrijven hebben samen 127.000 werknemers en verwachten een jaaromzet voor 1999 van rond de 25 miljard dollar. De combinatie krijgt een sterke positie op het gebied van de levering van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart en zal zich kunnen meten met conglomeraten als United Technologies en Tyco.

Honeywell maakt elektronische controle-apparatuur, zoals thermostaten, en vluchtcontrole- en navigatiesystemen. AlliedSignal produceert onderdelen voor vliegtuigen en auto's, chemicaliën, vezels en kunststoffen.

Samen kunnen de bedrijven complete cockpitsystemen leveren. Hetgeen voor klanten die nu onderdelen afnemen, zoals Boeing en Airbus, aantrekkelijk kan zijn. De overname zal zeker de aandacht trekken van zowel de Amerikaanse als de Europese mededingingsautoriteiten. Mogelijk zal het nieuwe bedrijf enige activiteiten moeten afstoten.

De nieuwe onderneming neemt de naam van Honeywell aan, maar krijgt haar hoofdkantoor in Morris Township, de thuishaven van AlliedSignal. Honeywell topman Michael R. Bonsignore gaat leiding geven aan het nieuwe bedrijf. Lawrence A. Bossidy van AlliedSignal zal nog tot 2000 de raad van bestuur voorzitten. Daarna zal Bonsignore die taak overnemen.

AlliedSignal zal de transactie betalen met eigen aandelen. Voor ieder aandeel Honeywell geeft het de aandeelhouders 1,875 aandeel AlliedSignal. De geruchten rond de overname deden vrijdag op Wall Street het aandeel Honeywell al met 9.13 dollar stijgen naar 105 dollar. De koers van AlliedSignal daalde met twee dollar naar 58.38 dollar.

Door de overname zullen ongeveer 4500 banen verloren gaan. In Minneapolis, waar Honeywell nu gebaseerd is, zullen naar verwachting duizend banen verdwijnen. Met deze en andere maatregelen wil het nieuwe bedrijf binnen drie jaar jaarlijks een half miljard dollar besparen.

Met de inlijving van Honeywell heeft Allied Signal alsnog de gewenste grote acquisitie. Vorig jaar mislukte een vijandig bod van 9,8 miljard dollar op het elektroconcern AMP. Dat bedrijf kwam vervolgens voor 11,3 miljard dollar in handen van Tyco.