Van Wonderen geveld door zware blessure

Kees van Wonderen kampt opnieuw met een zware blessure. De 30-jarige verdediger kreeg woensdag tijdens de training met het Nederlands elftal in Salvador last van een spier in de buikwand. De kwetsuur is zo ernstig, dat de Feyenoorder gisteravond terugkeerde naar Nederland om zich volgende week te laten opereren. Hij wordt vanavond in de interland tegen Brazilië vervangen door Bert Konterman. ,,Het is mijn zwakke plek. Het gaat om een spier die tussen de buik en de lies zit'', zei Van Wonderen.

Naar eigen zeggen is Van Wonderen zeker twee maanden uitgeschakeld. Ruim een jaar geleden liep Van Wonderen ook een spierblessure op in de rechterbuikwand. Toen was hij zeven maanden uit de roulatie.

Voor de Nederlanders is het een enorme belevenis in Brazilië te voetballen. Allemaal kijken ze uit naar de eerste wedstrijd die het Oranje-team op Braziliaans grondgebied speelt. De Braziliaanse bondscoach Luxemburgo zal geneigd zijn te experimenteren, in de wetenschap dat over een paar weken enkele spelers die nu ontbreken aanwezig zullen zijn op de Copa America. Luxemburgo wacht met smart op de terugkeer van Romario (Flamengo) en Ronaldo (Inter) in de aanval en wil zo snel mogelijk zijn troetelkind Vampeta (Corinthians en ex-PSV) in de armen sluiten.

Veel wordt door de Brazilianen verwacht van Van Nistelrooy, wiens faam door zijn 32 doelpunten in de Nederlandse competitie tot ver in de wereld is gegroeid. In Braziliaanse kranten wordt hij alleen bij zijn voornaam genoemd: Ruud. Iedereen vraagt zich toch vooral af waarom Bergkamp niet mee is gekomen. Zo'n grote voetballer die vliegangst heeft?

Opstellingen: Brazilië: Dida; Evanilson, Antonio Carlos, Aldair en Roberto Carlos; Emerson, Djair, Rivaldo en Leonardo; Giovanni en Amoroso.

Nederland: Van der Sar; Reiziger, Konterman, Frank de Boer en Van Bronckhorst; Ronald de Boer, Seedorf, Davids en Cocu; Kluivert en Van Nistelrooij.