Van Gijzel ontevreden over koers eigen fractie

De woordvoerder van de PvdA in het Bijlmerdebat, R. van Gijzel, wil de gang van zaken in zijn fractie bij de afhandeling van het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer in eigen gelederen aan de orde stellen. Dat zegt hij vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

Van Gijzel voer namens zijn fractie wekenlang een kritische koers in het debat over de Bijlmerramp. Toen afgelopen woensdag echter een politieke afweging moest worden gemaakt over de positie van minister Borst (Volksgezondheid), bleek Van Gijzel alleen te staan. Samen met commissielid R. Oudkerk stemde hij, in tegenstelling tot de rest van de PvdA-fractie, mee met een motie van de oppositie. ,,Ik denk dat het goed is dat we voortaan wat eerder weten wat je ècht hebt aan een mandaat dat je vanuit je eigen fractie gekregen hebt'', aldus Van Gijzel.

De PvdA-woordvoerder zegt dat hij fractievoorzitter Melkert een dag vóór het debat expliciet heeft gevraagd of ,,er een blokkade zou liggen op het sneuvelen van een bewindspersoon''. Melkert antwoordde daar ontkennend op. ,,Daarna heb ik hem zelfs nog gevraagd of dat óók zou gelden als er meer dan één minister ter discussie zou komen te staan. Ook dat was niet het geval. Alleen de feiten die de conclusies weerleggen zouden tellen, zei Melkert. En hij zei er nog apart bij dat de Bijlmer geen coalitiekwestie was'', aldus Van Gijzel.

De woordvoerder van de PvdA-fractie stelt verder te hebben overwogen uit de fractie te stappen. ,,Maar dat zou ik laf hebben gevonden ten opzichte van de mensen in de Bijlmer.''

VRAAGGESPREK: pagina 2