`UÇK legt de wapens nu nog niet neer'

Het Kosovo bevrijdingsleger UÇK is vooralsnog niet van plan de wapens neer te leggen. UÇK-woordvoerder Jakup Krasniqi heeft dit gisteren gezegd op een persconferentie in de Albanese hoofdstad Tirana.

Het UÇK reageerde verder voorzichtig op het eergisteren overeengekomen vredesplan. ,,Miloševic heeft vele keren een akkoord ondertekend om zich er vervolgens niet aan te houden'', verklaarde Krasniqi. Volgens het UÇK is het Joegoslavische leger een nieuw offensief begonnen in Kosovo. In verschillende regio's zouden militaire doelen en burgers zijn aangevallen. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldden gisteravond Servische artilleriebeschietingen in het noorden van Albanië. Volgens de Albanese politie zijn daarbij vier mensen gewond geraakt.

Het UÇK sprak gisteren van een demilitarisering van het bevrijdingsleger, niet van een ontwapening van het leger. ,,We zullen, indien het vredesplan wordt nageleefd, niet langer met zoveel soldaten optreden. Maar we willen het leger van Kosovo worden.''

Krasniqi sprak niet over de door het UÇK nagestreefde onafhankelijkheid van Kosovo. Maar andere UÇK'ers lieten na afloop van de persconferentie doorschemeren dat het bevrijdingsleger kan instemmen met een autonoom Kosovo, dat zich dan later eventueel zou kunnen losmaken van Joegoslavië.

Het UÇK sprak zich verder uit voor een internationale vredesmacht onder leiding van de NAVO. De Russen zouden in dat geval geen deel van de leiding uitmaken. Het bevrijdingsleger beschouwt de Russen vooral als bondgenoten van de Serviërs. ,,De Russen staan op dit moment onder Servisch commando'', aldus Krasniqi cynisch.

Krasniqi verklaarde niet te zullen ,,demilitariseren'' voordat de Servische gewelddadigheden tegen de Albanese bevolking van Kosovo stoppen en voordat de Servische troepen zich hebben teruggetrokken. Servische militairen, paramilitairen en agenten kunnen volgens de UÇK-woordvoerder naar Servië terugkeren zonder te worden lastig gevallen door UÇK-strijders. ,,We zullen nooit iemand aanvallen die wegrent.''

Intussen heeft Louise Arbour, hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag, gisteren vrije toegang geëist voor onderzoekers van het tribunaal in Kosovo. Arbour, die een reis naar Tanzania heeft onderbroken om druk uit te oefenen op de VN-veiligheidsraad, wil dat een garantie voor toegang tot Kosovo in de resolutie van de raad wordt opgenomen.

    • Yaël Vinckx