JOVD doorbreekt één laatste taboe

De liberale jongerenorganisatie JOVD ziet zichzelf vaak als een doorbreker van taboes. Wat in de VVD niet openlijk gezegd mag worden, mag in de JOVD wél want deze politieke jeugdgroep noemt zich onafhankelijk van de VVD en moet zich soms afzetten om die status waar te maken. In de JOVD mag dus worden gezegd dat het Koninklijk Huis kan worden afgeschaft, dat VVD en D66 moeten fuseren of dat softdrugs in Nederland moeten worden gelegaliseerd en harddrugs in internationaal verband. Maar het aantal taboes om te doorbreken slinkt gestaag, en daarmee de kans op het principiële 'tegen' van de JOVD.

Maar de VVD-jeugd heeft tóch nog iets gevonden. De JOVD is tegen het verbod op seks met dieren. In het politieke kernpuntenprogramma voor de periode 1994-1998 zegt de JOVD dat bestialiteit mogelijk moet zijn. “Het thema van normen en waarden leeft erg in onze beweging”, zei de voorzitter van de JOVD, Koen Petersen, zaterdag in de wandelgangen van het VVD-congres in Venlo. “We willen de traditionele man-vrouw verhouding doorbreken.” Seks met dieren is volgens de liberale jongeren in dat kader een vernieuwend element. “De JOVD heeft daarom gestemd voor de opheffing van de bestialiteit.”

Maar de jongeren hebben inmiddels ruzie gekregen over de dieren. Want de JOVD in Rijnmond wil het besluit terugdraaien en het verbod weer in het programma opnemen. “Wij vinden bestialiteit niet liberaal. We noemen dat dus pervers”, aldus de Rotterdamse liberale jongeren in een verklaring. De JOVD in Rijnmond vindt dat de vereniging te weinig over bestialiteit heeft gediscussieerd en dat het besluit een “bedrijfsongelukje” was. Petersen erkent dat het besluit wat “ongelukkig” tot stand kwam, maar houdt vol dat de JOVD “vernieuwend” moet blijven. Op een volgend JOVD-congres moet de liberale jeugd volgens hem weer discussieren over seks met dieren. Grote thema's of overgebleven taboes moeten even wachten tot de VVD-jeugd heeft gekozen tussen dierenleed en dierenliefde. (DJE)