Tenenkaas imperium

Gouden momenten in de Nederlandse filmgeschiedenis. De rits in Turks Fruit. Het kopje suiker in Blue Movie. De schuivende koe in Fanfare. Tongen in ZUSJE. De mechanische fietsrace in Dagje naar het Strand. De slotwedstrijd van All Stars. En een potje met vet in Theo en Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium.

In Theo en Thea zitten nog wel meer gouden momenten (het Polykroon-journaal, het bezoek aan de koningin) maar het potje met vet zegt alles wat gezegd moest worden. Het klatergoud van Marco Bakker, het elektronische orgel, de Porsche met trekhaak – maar laat ik bij het begin beginnen.

Theo en Thea hebben hazentandjes, bolle brillenglazen en als het regent een poncho die als een kringspier om hun hoofd getrokken is. Ze kennen de juiste scheldwoorden en zijn geïnteresseerd in seks, politiek (,,leg jij even uit wat het monetair fonds doet'') en Bekende Nederlanders. En dan vooral die uit de wervende categorie `bekend van radio en tv!'

Vandaar Marco Bakker. Theo en Thea werd gevraagd of zij een speelfilm wilden maken. Dat werd Theo en Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium. Eigenlijk is de film een heleboel televisie-uitzendingen tegelijk – maar dat is wel vaker zo als iemand van op tv een film maakt. Het betekent dat er een boel flauws in zit en een paar van de grappigste dingen aller tijden.

Voor ze begonnen aan hun film hadden Theo en Thea maar één idee: bariton Marco Bakker moest meedoen. Dus reizen Theo en Thea met Marco Bakker mee naar Wenen waar hij weer eens Ein Abend zu Wien op moet nemen voor de tv. En dan gebeurt het.

Theo en Thea rijden in Marco's roomwitte Porsche, caravan erachter, mee door de Oostenrijkse Alpen. De camera zweeft als een arend boven hun hoofd. En op synthesizertonen uit het repertoire van de Elektronika's galmt Marco de auto-evergreen: `Achthonderddrieënveertigste couplet. Ik heb een potje met vet. Ik heb een potjepotjepotjepotje vehehet, al op de tafel gezet.' Een gouden moment.

Theo en Thea, zaterdag, SBS6, 20.50-22.55u. en zondag, 13.45-15.40u.