Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Lopende zaken. Over de vraag of het einde van de crisis in Kosovo het begin is van etnisch geweld in Macedonië. Verder is Suriname op zoek naar een nieuwe president. Gesprekken met A. Telting, één van de beoogde presidentskandidaten en adviseur van Wijdenbosch Ch. Mijnals. Ned.3, 22.00-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Jalan raya pos - De Groote Postweg. Herhaling uit 1996 van de ruim twee uur durende documentaire over de 1000 kilometer lange Postweg dwars door Java. Deze weg werd begin van de vorige eeuw door de Nederlanders ten koste van vele mensenlevens aangelegd. De geschiedenis van de weg is gebaseerd op een essay van Pramoedya Ananta Toer (1925), een van de belangrijkste Indonesische schrijvers van deze tijd. Ned.3, 14.32-17.00u.

The A-Z of separating people from their money. Eerste deel van een drieluik over de de wereld van geld en reclame. Presentator Dennis Hopper leidt de kijker langs de verschillende methoden die reclamemakers en verkopers hanteren om hun ideeën te verkopen en de klant zijn geld afhandig te maken. Een tocht die voert langs reclamemensen, filmmakers en succesvolle artiesten. Ned.3, 17.00-18.00u.

PRAATPROGRAMMA

BV de wereld. Onder meer een gesprek met de Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer over zijn jarenlange gevangenschap en de verkiezingen in Indonesië. Ned.1, 13.58-14.48u.

Noorderlicht. Gesprek met de Amerikaanse gedragsgeneticus Dean Hamer die vooral beroemd is door zijn ontdekking van het `homo-gen'. Maar ook de neiging tot risicozoekend gedrag (`thrill seeking') en verslaving zijn volgens hem genetisch bepaald. Hamer vindt het hoog tijd worden dat psychologen zich gaan bijscholen in de biologie. Ned.3, 20.00-20.30u.

De tafel van Pam. Onder meer een bespreking van het boek Meesters, marodeurs: De lotgevallen van de collectie Chardzjiëv van journaliste Hella Rottenberg. Het boek vertelt de geschiedenis van de Russische kunstverzamelaar Chardzjiëv. Net5, 22.45-23.50u.

KUNST

The Golden Ring. De uit 1965 daterende zwart-wit documentaire biedt een blik achter de schermen tijdens de geluidsopnames van Wagners Ring-cyclus in Wenen. In tien dagen wordt o.l.v. de Italiaanse dirigent George Solti Götterdammerung opgenomen. Met beelden van de `high tech' opname-apparatuur uit die tijd. Behalve het Wiener Philharmonik ook optredens van onder anderen Birgit Nilssen (Brunnhilde) en Wolfgang Windgassen (Siegfried). Ned.3, 11.00-12.00u.

Pluche & prijzen: De uitreiking van de toneelprijzen 1999. Rechtstreeks verslag van de uitreiking van de toneelprijzen van het seizoen '98/'99 zoals o.a. de Louis d'Or, de Theo d'Or en Colombina uit het Theater aan de Parade in Den Bosch. De uitreiking wordt afgewisseld met optredens en korte toneelscènes. Ned.1, 18.18-19.29u.

FILM

Further Adventures of the Wilderness Family (Frank Zuniga, 1978, VS). Tweede van drie avonturendrama's over een familie die Los Angeles inruilde voor de vrije, soms gevaarlijke natuur van de Rocky Mountains. Mooie natuurbeelden. Met Robert F. Logan, Susan Damante Shaw. RTL4, 12.25-14.15u., met reclame.

Tableau Ferraille (Moussa Sene Absa, 1996, Senegal/Frankrijk). Drama over de opkomst en ondergang van een in Europa opgeleide politicus in Dakar, Senegal. Zijn huwelijk met de dorpsschone blijft kinderloos. Dan neemt hij een tweede, ambitieuze vrouw. Ned.3, 13.02-14.32u.

. Theo & Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium (Pieter Kramer, 1989, Nederland). Zie Film-vooraf. SBS6, 13.45-15.40u., met reclame.

Slam Dunk, Ernest (John Cherry, 1995, VS). Zoveelste op de maat van Jim Varney alias de onnozele Ernest P. Worrell gesneden komedie. Magische schoenen maken van hem een top-basketballer. RTL4, 14.15-16.00u., met reclame.

Unsere Pauker gehen in die Luft (Harald Vock, 1970, West-Duitsland). Met schlagers opgeluisterde situatiekomedie over een strenge gymnasiumrector en diens tweelingbroer. ARD, 15.05-16.40u.

. E.T. (Steven Spielberg, 1982, VS). Uiterst succesvol sprookje over de vriendschap tussen tienjarige Elliott en zijn buitenaardse tegenhanger in boze wereld der volwassenen kan worden beschouwd als Spielbergs persoonlijke psycho-analytische verslag van volwassenwording of als moderne variant van het Nieuwe Testament, maar het laat niemand onberoerd. BBC1, 19.10-21.00u.

Other Voices, Other Rooms (David Rocksavage, 1997, VS). Povere verfilming van Truman Capote's vroege, autobiografische roman is coming-of-age-drama over jongen die zijn negen jaar eerder vertrokken vader opzoekt. Fox, 20.10-21.55u., met reclame.

Sleeping with the Enemy (Joseph Ruben, 1991, VS). Minder verrassende, op het lijf van Julia Roberts geschreven thriller. Vrouw probeert te ontkomen aan psychotische echtgenoot. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Inspecteur la Bavure (Claude Zidi, 1980, Frankrijk). Klucht voert weinig oorspronkelijk Michel Coluche ten tonele als blunderende politie-inspecteur. Ook met een schmierende Gérard Depardieu. VRT, 21.10-22.50u.

Dead Calm (Philip Noyce, 1989, Australië). Onevenwichtig maar interessant staaltje psychologische horror. Sensuele griezel Billy Zane terroriseert bootje van Nicole Kidman. Dier echtgenoot Sam Neill zwemt er achter aan. Veronica, 21.35-23.15u., met reclame.

. Mommie Dearest (Frank Perry, 1981, VS). Bekwame verfilming van geruchtmakende, van zelfbeklag overlopende autobiografie van Joan Crawfords dochter Tina. In zekere zin weet de film, mede dankzij de vertolking van Faye Dunaway, de diva te rehabiliteren. BBC2, 0.05-2.10u.

The Girl Who Came Late (Kathy Mueller, 1991, Australië). Eigentijdse variatie op Bringing Up Baby (Howard Hawks, 1938) is smakelijke romantische komedie over ontregelende liefde van producent Martin Kemp voor onvoorspelbare, aan paarden verslingerde actrice Miranda Otto. BBC1, 1.00-2.20u.

Eine Frau genügt nicht? (Ulrich Erfurth, 1955, West-Duitsland). Probleemmelodrama over overspel, echtscheiding en verzoening. Met Hilde Krahl, Hans Söhnker. ZDF, 1.15-2.45u., zwart-wit.

The Girls on the Beach (William N. Witney, 1965, VS). Komedie waarin drie studentes de Beatles proberen te strikken voor een benefietconcert. De Beach Boys zingen twee liedjes. Maandag, SBS6, 14.45-16.10u., met reclame.

En nagesynchroniseerd:

L'étincelle (Michel Lang, 1984, Frankrijk/Engeland). ZDF, 23.30-1.10u.; Exposed (James Toback, 1983, VS). ARD, 1.55-3.30u.