Scholieren krijgen gratis cultuurpas

Alle Havo- en VWO-leerlingen ontvangen een gratis Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) in het eerste jaar dat ze het nieuwe, verplichte vak CKV 1 (Culturele en Kunstzinnige Vorming) volgen.

Bovendien krijgen Havo en VWO-scholen vanaf volgend schooljaar tegoedbonnen met een waarde van ongeveer 50 gulden per leerling, waarmee ze scholieren kunnen laten betalen wanneer die naar een tentoonstelling, concert of voorstelling gaan. Dat schrijven de staatssecretarissen R. van der Ploeg (Cultuur) en K. Adelmund (Onderwijs) in een brief die gisteren aan de Tweede Kamer is verstuurd.

CKV 1 is vanaf volgend schooljaar verplicht in de bovenbouw van Havo en VWO. In het jaar 2000-2001 wordt het vak ingevoerd op het VMBO. Ook de VMBO-scholieren die aan het nieuwe vak beginnen, krijgen dan een CJP en `vouchers', die een jaar geldig zijn. Het ministerie van OC en W sluit binnenkort een contract af met de Stichting Cultureel Jongeren Paspoort, die een aparte stichting zal oprichten om de regeling uit te voeren.

Het Cultureel Jongeren Paspoort voor CKV-leerlingen zal er anders uitzien dan het CJP waarvoor jongeren betalen, maar de korting op toegangsprijzen die leerlingen ermee kunnen krijgen wordt minimaal gelijk aan de bestaande CJP-korting. De staatssecretarissen hopen dat instellingen `speciale activiteiten' zullen gaan organiseren voor CKV-leerlingen met een jongerenpaspoort.

Het aantal tegoedbonnen dat de scholen krijgen is afhankelijk van het aantal leerlingen dat in een jaar aan CKV begint. De school kan er vervolgens voor kiezen om de vouchers aan de leerlingen te geven zodat ze individueel naar een optreden of tentoonstelling kunnen gaan. Of de school kan een deel van de bonnen achterhouden voor een collectief bezoek.

Als onderdeel van CKV moeten leerlingen deelnemen aan `culturele activiteiten'. Bij de introductie van het vak, vorig jaar op een deel van het Havo en VWO, klaagden scholen dat de kosten die aan die activiteiten zijn verbonden het succes van het vak in de weg zouden kunnen staan. Het ministerie van OC en W overlegt nog met de Nederlandse Spoorwegen over speciale arrangementen voor CKV-leerlingen.

De totale waarde van de vouchers bedraagt komend schooljaar 4,2 miljoen, het jaar daarop 10,2 miljoen gulden. Dit is in gelijke mate afkomstig van de begrotingen voor cultuur en onderwijs en het extra geld dat daarvoor in het regeerakkoord is uitgetrokken.

Uit een proef in acht middelgrote steden waarbij 15.000 vierde-klasleerlingen gratis een CJP kregen blijkt dat deze groep ongeveer 20 procent vaker aan culturele activiteiten deelnam dan een groep zonder CJP.