Schaak-plagiaat

John Healy, een Engelse schrijver van Ierse afkomst, was een aan alcohol verslaafde zwerver totdat hij in de gevangenis schaken leerde. Het schaakspel gaf hem voor het eerst het idee dat de wereld van de nette mensen hem iets te bieden had. Hij werd een goed schaker en een nog beter schrijver.

Healy had succes als schrijver en als journalist, maar hij zei me eens dat hij overwoog het schrijven op te geven, omdat de literaire wereld nog gemener was dan de ruwe wereld van de zwervers in het park.

In zijn boek Geen vrienden aan het schaakbord laat Healy een aantal van zijn partijen zien. Hij drukt onder meer de volgende stelling af.

Wit John Healy-zwart Dr. Khan (snelschaaktoernooi, 1974)

Wit begint en wint.

Later merkte iemand op dat de diagramstelling al veel langer bekend was. Met een pion op c4 erbij was hij voorgekomen in een partij uit 1879 van de schaakautomaat Mephisto, een schakende pop waarin de sterke speler Gunsberg verborgen zat. De overeenkomst kan geen toeval zijn. Healy had schaakplagiaat gepleegd. De zwervers in het park waar hij vroeger onder verkeerde, waren ook nooit erg zorgvuldig geweest met andermans eigendom.