Relschoppers twee tot zes maanden in cel

. Tien relschoppers die zich tijdens het kampioensfeest van Feyenoord schuldig hebben gemaakt aan openbare geweldpleging en plundering hebben celstraffen van twee tot zes maanden gekregen, deels voorwaardelijk.

De dienstverlenende straffen die de verschillende advocaten vroegen werden door de rechter, op twee gevallen na, van de hand gewezen. Volgens politierechter Van der Lugt droegen de daders namelijk ,,soms letterlijk een steentje bij'' aan de rellen op 25 april.

Behalve gevangenisstraffen kregen de relschoppers boetes opgelegd die direct bestemd zijn voor de slachtoffers van de veldslag op en rondom de Coolsingel. De maanden voorwaardelijke gevangenisstraf moeten door de daders omgezet worden in bedragen van veertienhonderd tot tweeduizend gulden (vijftig gulden per dag) die zij dienen te storten op de girorekening van de stichting Fonds Hulp aan Slachtoffers.

Hoewel deze mogelijkheid tot schadevergoeding al langer wettelijk voorhanden is, is het volgens het OM de eerste keer dat dergelijke boetes onder deze omstandigheden zijn opgelegd. Officier van justitie P. Notenboom: ,,Ze deden mee aan de rellen, dan moeten ze betalen ook.''

In totaal twaalf verdachten werden een week na de rellen opgepakt aan de hand van de videobeelden die de politie tijdens het kampioensfeest maakte. Twee van hen werden op basis van deze beelden weer vrijgelaten wegens een gebrek aan bewijs. Een van hen, veroordeeld tot zes maanden cel na de rellen bij Beverwijk, maakte volgens de officier van justitie zichtbaar deel uit van de groep hooligans. De beelden toonden echter dat hij de groep verliet voordat de rellen rond de Coolsingel uitbraken.

Tijdens de eerste speciale zitting een maand gelden werden tien mannen veroordeeld tot maximaal tien weken cel. Zij hadden zich uitsluitend schuldig gemaakt aan diefstal.