Prodi: meer invloed op benoemingen

Eurocommissarissen moeten bereid zijn om op verzoek van de voorzitter van de Europese Commissie af te treden. Dat heeft Romano Prodi, beoogd voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, gisteren gezegd tegen de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie.

,,Ik verwacht van ieder lid van mijn toekomstige ploeg dat hij of zij aanvaardt om af te treden als ik mij verplicht voel om dat te vragen'', aldus Prodi. Daarmee ging hij verder dan de bevoegdheden die hij volgens het Verdrag van Amsterdam heeft.

Officieel heeft de voorzitter van de Commissie geen macht om Eurocommissarissen tot aftreden te dwingen. Ook het Europees Parlement kan geen individuele commissarissen naar huis sturen, maar alleen de gehele Commissie laten opstappen. Een van de redenen waardoor afgelopen maart de Europese Commissie zich genoodzaakt zag om als geheel af te treden, was de weigering van de Franse Eurocommissaris Cresson om zich vrijwillig terug te trekken. Mede tegen die achtergrond heeft Prodi zijn voorstel gedaan. De Europese leiders hebben hier geen officiële reactie op gegeven.

Prodi heeft ook ingrijpende plannen voor hervorming van de Europese Commissie aan de regeringsleiders gepresenteerd. Hij wil een tweede vice-voorzitter die verantwoordelijk wordt voor de betrekkingen met het Europees Parlement. Deze relaties raakten afgelopen voorjaar op een dieptepunt. Sommige regeringsleiders, onder wie premier Kok, hebben verbaasd gereageerd op dit plan. Zij vinden de betrekkingen met het parlement niet voldoende gewichtig voor een vice-voorzitter.

Prodi wil verder een eurocommissaris de portefeuille geven van buitenlandse betrekkingen en drie andere belasten met buitenlandse handel, uitbreiding van de europese unie en ontwikkelingshulp. hij wil een aparte portefeuille volksgezondheid en consumentenbescherming en voor justitie en binnenlandse zaken instellen.

De beoogd Commissievoorzitter wil in juli in het Europees Parlement een ,,top class team'' kunnen presenteren, zei hij. Daarom is het van groot belang dat hij iedere kandidaat-commissaris vertrouwt. Hij wil bij voorkeur meer vrouwen in zijn Commissie. Ook wil hij de laatste stem hebben over wie kandidaat wordt voor lidmaatschap van de Commissie.