Ontmoeting tussen Libië en de VS

De VS en Groot-Brittannië zullen naar verwachting volgende week een ontmoeting hebben met Libische diplomaten. Het is de eerste ontmoeting tussen de landen sinds de diplomatieke relaties werden verbroken in 1981.

Tijdens de ontmoeting zal worden gesproken over de sancties tegen Libië, zo hebben Amerikaanse overheidsfunctionarissen gisteren gezegd. De ontmoeting vindt plaats op verzoek van Washington en is opgezet door de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan.

Annan moet over enkele weken een advies uitbrengen aan de VN-veiligheidsraad over het al dan niet permanent opheffen van de sancties. De sancties, waaronder een lucht- en wapenembargo, zijn op 5 april gedeeltelijk opgeheven, nadat de autoriteiten in Tripoli de twee verdachten in de zogeheten Lockerbie-affaire hadden uitgeleverd om in Nederland te worden berecht. In 1988 stortte een Amerikaans burgervliegtuig na een bomaanslag neer boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Hierbij vonden 270 mensen de dood, waaronder 189 Amerikanen.

Annan moet de Veiligheidsraad vertellen of de Libische leider heeft voldaan aan de drie door de VN gestelde voorwaarden voor opheffing van de sancties: meewerken aan het onderzoek en proces rondom Lockerbie, beëindigen van de steun aan terrorisme en compensatie voor de slachtoffers van de Lockerbie-aanslag.

Naar verwachting zullen de VS zich verzetten tegen een totale opheffing van de sancties, zolang het Lockerbie-proces nog niet is begonnen. De advocaten van de twee verdachten hebben zes maanden uitstel van het proces gevraagd om de rechtszaak beter te kunnen voorbereiden. Aanstaande maandag beslist het Schotse Hooggerechtshof hierover.

De VS verbraken de diplomatieke betrekkingen met Libië in 1981, omdat het land zich schuldig zouden maken aan het ondersteunen van terroristische activiteiten. Groot-Brittannië verbrak de relatie in 1984, nadat een politie-agente werd neergeschoten tijdens een demonstratie voor de Libische ambassade in Londen. (Reuters)