Mobiliteit

Met nieuwe media kan men onafhankelijk van tijd en plaats contact houden. We zullen steeds minder reizen om elkaar op te zoeken. Kostbare infrastructurele uitbreidingsplannen, zoals van Schiphol en hogesnelheidslijnen, zijn daarom overbodig.

GROEBEL: ,,Ik leg vaak een eerste contact via Internet, waarna een persoonlijke ontmoeting volgt. En andersom. Zelf wil ik, voordat ik met iemand in een groot project stap, eerst degene ontmoeten. We eten een hapje en kijken of het klikt. Daarna kan de rest van de communicatie via telefoon, e-mail en fax verlopen. Misschien neemt op zakelijk gebied het reizen wel af.''

VAN DUSSELDORP: ,,Welnee. Men zal alleen maar meer reizen. Met nieuwe media kan iemands werkterrein heel snel veel groter worden. Werkend in internationale verbanden kom je in contact met leveranciers die niet om de hoek zitten. Daardoor word je betrokken bij projecten, werk, mensen die op veel grotere afstand zitten. Er is dus meer kans dat je op reis moet.''

TEN KATE: ,,Men voorspelt wel dat mensen minder reizen omdat ze gebruikmaken van Internet en bedrijfsintranetten. Maar het valt mij op dat mensen erg gehecht blijken aan hun plekje op de zaak. Het gevoel er ook fysiek bij te horen. Zowel werknemer als werkgever moet het psychisch aankunnen om het kantoor in te ruilen voor thuis. Het is de vraag of de mobiliteit zal afnemen als gevolg van thuiswerken. Wie weet gaat men de fysieke eenzaamheid achter het scherm compenseren met intensiever bezoek aan vrienden en evenementen. Mobiliteit is van veel meer factoren afhankelijk dan de invloed van computernetwerken met al hun virtuele mogelijkheden. Ooit voorspelde men de paperless office als gevolg van de komst van de computer. Niets blijkt minder waar.''

    • Monique Doppert